Хайко Маас, міністр закордонних справ ФРН
Україна належить до наших великих сусідів і друзів у Європі
31.05.2018 12:28

Хайко Маас очолює Міністерство закордонних справ ФРН з 14 березня 2018 року, але в уряді Ангели Меркель він не є новачком: в 2013-2018 роках він працював міністром юстиції і вважався одним з політиків, яким в німецькому суспільстві довіряють найбільше.

31 травня - 1 червня Маас здійснить свій перший візит в Україну. У Києві він проведе політичні переговори, зокрема, з українським колегою Павлом Клімкіним. У п'ятницю очільник німецького МЗС поїде на контактну лінію до Маріуполя, де зустрінеться з членами СММ ОБСЄ та на власні очі оцінить ситуацію на сході України. Фокусом переговорів буде стан справ на Донбасі й перебіг реформ в Україні, яким Берлін надає потужну підтримку. 

Напередодні візиту шеф-дипломат Німеччини погодився відповісти на запитання Укрінформу. 

- Пане Міністре, Ви здійснюєте Ваш перший візит до України. Які цілі Ви ставите перед собою під час цієї поїздки?

- Україна належить до наших великих сусідів і друзів у Європі. Ця країна має багату культуру й історію, вражаючих молодих авторів, жваве громадянське суспільство і великий економічний потенціал. Тому моїм бажанням було особисто познайомитися з Україною. Головною темою мого візиту буде становище у Східній Україні. Я хочу бачити, які наслідки має конфлікт для життя людей. Тому я і їду в Маріуполь. Ясно таке: нам нарешті потрібні діюче перемир'я і прогрес у Мінському процесі. Ще однією важливою темою мого візиту стане процес реформ, у чому Україна вже дечого досягла і тепер повинна продовжувати зусилля. Вона і надалі може розраховувати на Німеччину. Ми солідарні з людьми в Україні.

- Кілька днів тому Ви зустрічалися з російським Міністром паном Лавровим. Чи змінюється настрій, за Вашим відчуттям, у російській політиці стосовно готовності дійсно шукати вирішення конфлікту і відновити втрачене довір'я?

- Вирішальним є те, щоб ми бачили результати. І це я також чітко дав зрозуміти під час моїх переговорів у Москві. Внаслідок конфлікту на Донбасі загинуло вже понад 10 тисяч осіб. Ось уже кілька років людям там доводиться жити в умовах обстрілів, у зруйнованих будинках і на знищених вулицях, в оточенні важкого озброєння. Ситуацію погіршує і катастрофічне гуманітарне становище. І ми не повинні забувати, що цей конфлікт залишається небезпечним і для стабільності за межами регіону. Тому нам нарешті потрібний суттєвий і видимий прогрес у Мінському процесі. І для цього нам потрібно сприяння з боку Росії.

- Відомо, що Президент України Петро Порошенко ще три роки тому ставив питання про розміщення місії ООН на Донбасі, а російський Президент заговорив про це восени минулого року. Проте лише після "ініціативи Путіна" всі розпочали активно обговорювати цю можливість. Що Ви думаєте про перспективи розміщення такої місії "голубих шоломів?

- Мінський процес триває вже майже чотири роки. Він залишається дорожньою картою для вирішення цього конфлікту. Місія Організації Об'єднаних Націй може стати шансом для забезпечення перемир'я і отримання нового імпульсу для політичного процесу. Проте це вимагає того, щоб місія була сформована раціонально, щоб вона була дієвою, а не цементувала статус-кво. Ми повинні би скористатися цим шансом.

- Яким Ви бачите майбутнє санкцій?  У Німеччині зараз вже майже не говорять про виконання Мінських домовленостей як про умову, мова йде про покрокове зняття обмежувальних заходів...

- Санкції не є самоціллю. Вони мали чітку причину, а саме: анексія Криму всупереч міжнародному праву і дії Росії на Сході України. І у них є чітко поставлена мета – змінити поведінку Росії. Існують однозначні домовленості, які передбачають, що санкції будуть скасовані лише тоді, коли Росія виконає свої зобов'язання. І ми будемо цього дотримуватися. 

Ольга Танасiйчук, Берлін

Фото автора

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-