На виборах у Каталонії перемогли прихильники незалежності

На виборах у Каталонії перемогли прихильники незалежності

Укрінформ
Позачергові парламентські вибори в Каталонії завершились перемогою прихильників незалежності регіону.

Про це повідомляє DW.

"За підсумками підрахунків 99,9 відсотка бюлетенів перемогу отримали три партії, що виступають за самостійність регіону", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що загалом ці партії отримали 70 зі 135 місць у новому парламенті.

За попередніми офіційними даними, найбільше голосів отримала ліберальна партія "Громадяни", яка виступає за євроінтеграцію та єдність з Іспанією. Її представники отримають 37 депутатських мандатів у парламенті.

Друге і третє місце на виборах посіли сепаратистські партії: партія екс-прем'єр-міністра Каталонії Карлеса Пучдемона "Разом для Каталонії" (34 мандати) і Ліва республіканська партія Каталонії (ERC) (32 місця). Ще чотири мандати отримає партія "Кандидатура народної єдності", яка також виступає за самостійність регіону. Явка на виборах була рекордно високою: на виборчі дільниці прийшли 80 відсотків громадян, що мають право голосу.

"Це результат, який ніхто не може оскаржити. Іспанський уряд зазнав поразки, Рахой (прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой - Ред.) та його союзники програли", - заявив Карлес Пучдемон із Бельгії, де він перебуває через порушену проти нього в Іспанії кримінальну справу.

Читайте також: На виборах у Каталонії чекають історичний рекорд

В Європейській Комісії вже повідомили, що результати виборів не вплинуть на позицію Брюсселя щодо ситуації в Іспанії.

Політична криза в Каталонії почалася 1 жовтня 2017 року, коли в регіоні відбувся референдум про незалежність. Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним. Понад 90 відсотків осіб, які взяли в ньому участь, підтримали незалежність регіону від Іспанії. При цьому явка виборців становила лише близько 43 відсотків. Мадрид розпустив парламент і уряд Каталонії після того, як парламент регіону ухвалили декларацію про незалежність від Іспанії. Центральний уряд запровадив пряме управління регіоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-