Посли ЄС схвалили надання Україні надприбутків від заморожених активів РФ

Посли ЄС схвалили надання Україні надприбутків від заморожених активів РФ

Укрінформ
Постійні представники ЄС у середу, 8 травня, погодили використання прибутків від заморожених російських активів на підтримку відновлення України та її військового захисту від агресії РФ.

Як передає Укрінформ, про це у соцмережі Х повідомляє Бельгійське головування в Раді ЄС.

«Посли ЄС погодили в принципі заходи щодо надзвичайних прибутків, отриманих від заморожених активів Росії. Кошти підуть на підтримку відбудови та військової оборони України в умовах російської агресії», – йдеться у дописі.

Далі рішення ще має фіналізувати Рада ЄС.

Читайте також: Україна може отримати перші надходження від заморожених активів РФ уже до літа - Єврокомісія

Як повідомляв Укрінформ, речник Єврокомісії Крістіан Віганд заявив, що якщо країни-члени ЄС зможуть досягти швидкої згоди навколо пропозицій Єврокомісії та високого представника ЄС щодо використання надходжень від заморожених на території ЄС суверенних активів російського Центробанку, Україна зможе скористатися першими коштами з таких надходжень вже до літа поточного року.

Після початку російського військового вторгнення в Україну демократичні країни світу заблокували російські фінансові активи, що перевищують суму у 300 млрд євро. За деякими оцінками, більшість з цих активів перебувають у фінансових установах на території країн Європейського Союзу, зокрема в Бельгії.

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-