Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

Дайджест
Укрінформ
Репортаж з Херсонщини: арттерапія для дітей в укриттях. Податок на російське для відшкодування збитків Україні. USAID загалом допомогло Україні відновити 11 тис. км телекомунікаційних мереж.

ЕКСКЛЮЗИВ УКРІНФОРМУ

Партнери мають запровадити мито на товари з РФ для відшкодування збитків Україні

На цьому наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, член робочої групи, яка опрацьовує питання створення спецтрибуналу, Денис Маслов в інтерв’ю Укрінформу.

Країни-партнери мають ввести спеціальне мито, податок, на ввезення російських чи пов'язаних з РФ товарів, нафти та інших продуктів, а отримані кошти передавати у Фонд відшкодування збитків, завданих Україні.

Денис Маслов. Фото: Укрінформ
Денис Маслов. Фото: Укрінформ

Суверенних активів Російської Федерації не вистачить на відшкодування збитків, інші кошти мають надійти від компаній, структур і осіб, які пов'язані з Російською Федерацією, що перебувають під санкціями, а також від тих, які від них ухиляються», – підкреслив Маслов.

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

USAID допомогло Україні відновити понад 11 тис. км телекомунікаційних мереж

В Ірпені серед іншого було зруйновано телекомунікаційну інфраструктуру. Її вдалося відновити завдяки підтримці USAID. Тридцять лабораторій та наборів інструментів для ремонту й обслуговування оптоволоконних ліній дали змогу інтернет-провайдерам оперативно все поремонтувати, підкреслив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров за підсумками поїздки в Ірпінь разом з делегацією Агентства США з міжнародного розвитку.

Фото: Телеграм Михайла Федорова
Фото: Телеграм Михайла Федорова

Загалом USAID допомогло Україні відновити понад 11 тис. км мереж і забезпечило підключення оптоволокна для 1 294 інтернет-провайдерів, зокрема у прифронтових громадах, де особливо важливо залишатися на звʼязку.

«Сталева мрія»: як Україна планує відновлювати захоплені росіянами міста

Плани «Сталева мрія Бахмут» та «Сталева мрія Маріуполь» містять концепції швидкої екологічної та економічної відбудови.

«Наша концепція здійснюється за принципом «від візуалізації до реалізації», тобто відбудова – не те, що буде завтра чи через кілька років, вона відбувається вже сьогодні. Ми маємо надати можливість громадам комунікувати з представниками фондів та влади для пошуків шляхів відбудови, а також створити платформу для цього», – розповіла Тетяна Скрипка, керівниця проєктного офісу будівельного сектору Метінвест-Смц.

Пошкоджене внаслідок російського обстрілу балістичними ракетами відділення Нової пошти, Одеса, 2 травня 2024 року. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ
Пошкоджене внаслідок російського обстрілу балістичними ракетами відділення Нової пошти, Одеса, 2 травня 2024 року. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Платформа «Супермаркет рішень» забезпечить комунікацію громад із владою та бізнесом

Асоціація малих міст України презентувала платформу «Супермаркет рішень», яка забезпечить безперервний цикл комунікацій між місцевим самоврядуванням, владою, донорами та бізнесом.

Фото: Євген Котенко, Укрінформ
Фото: Євген Котенко, Укрінформ

У Києві презентували програму з відновлення України для молоді ВідНОВА:UA

На основі громадської ініціативи молодих людей за підтримки ПРООН в Україні було започатковано програму ВідНОВА:UA.

Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ
Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

У рамках програми ВідНОВА:UA молоді люди віком від 18 до 35 років з різних регіонів України беруть участь у п’ятиденних молодіжних обмінах, де вони виконують прості ремонтно-будівельні роботи на об’єктах відновлення, досліджують культурні особливості регіонів, спілкуються з однолітками з інших областей, беруть участь у тренінгах, майстер-класах та екскурсіях. Усі обʼєкти відновлення – це молодіжні простори, де у подальшому зможе проводити час молодь громади.

ІНТЕРВ’Ю

Артурас Жарновскіс, керівник литовських програм «Co-create Future of Ukraine»: Впевнений, що успішна Україна – це одна з головних умов успішної Литви

Балтійські країни, і зокрема Литва, ставляться до українських проблем, як до своїх власних. Вони надають нам усю можливу допомогу – на всіх рівнях і в різних сферах. У тому числі й у такому надважливому напрямку, як відбудова України.

Фото: Литовська Державна агенція CPVA
Фото: Литовська Державна агенція CPVA

Наочний показник цього – створення в Литві, у складі Центрального агентства управління проєктами, спеціального підрозділу, який опікується литовськими програмами допомоги нашій державі у відбудові, – «Co-create Future of Ukraine». Укрінформ поспілкувався із керівником цієї структури Артурасом Жарновскісом.

Литва планує до кінця поточного року побудувати п’ять-шість підземних укриттів, які можуть використовуватись як школи у Миколаївській, Одеській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській, а також, імовірно, Харківській областях.

«У названих регіонах ми починаємо будувати великі школи-бомбосховища. І це – будівництво «з нуля» в місцях, де раніше укриттів, на жаль, не було. Серед іншого безпекові умови в таких підземних приміщеннях передбачатимуть, про всяк випадок, і антирадіаційний захист… Гадаю, ми зможемо закінчити це будівництво вже цього року».

НАШ РЕПОРТАЖ

Замість повітряних зміїв – військові автомобілі з картону

Херсон потерпає від ворожих обстрілів щоденно. Попри небезпеку, в Херсонській громаді проживають близько 90 тис. осіб, із них більш як 4,5 тис. – діти. Їм тепер дуже бракує спілкування, адже школи працюють в онлайн-режимі, дитсадки зачинені.  Тож в укриттях незламного міста відкривають дитячі простори, де педагоги, психологи, волонтери роблять усе, щоби у найменших мешканців було дитинство. Один із таких просторів відвідали кореспонденти Укрінформу.

Центр денного перебування дітей в Херсоні. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ
Центр денного перебування дітей в Херсоні. Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ
Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ
Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

У дітей через війну з'явилися злоба й агресія, ми вчимо трансформувати ці стани у творчість. Найкраще – це малювання. Це кращий вид арттерапії. Малюємо дуже багато. І на папері, й пальчиками, і долонями. Тривожні стани добре знімає малювання на вологому папері, для зняття агресії малюємо крейдою на наждачному папері. Після крейди наждачка стає гладкою, так само зникає й агресивний стан у дитини, – пояснює психологиня Центру.

Фото – Ніна Ляшонок, Укрінформ
Фото – Ніна Ляшонок, Укрінформ

Незабаром ще один такий центр планують відкрити у Херсоні та кілька – в наближених до міста громадах.

Фото; Ніна Ляшонок, Укрінформ
Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

АНОНСИ

На конференцію з відбудови України в Берліні запросили близько 1500 учасників

У конференції «Відбудова України» (Ukraine Recovery Conference, URC), яка має відбутися 11-12 червня в Берліні, участь візьмуть, як очікується, близько півтори тисячі учасників. Про це Укрінформу сказала Свенья Шульце, міністерка економічного співробітництва та розвитку ФРН (BMZ), відомства, яке є одним з організаторів заходу. URC-2024 стане третьою міжнародною конференцією з відбудови. Попередні відбулися у швейцарському Лугано (2022 рік) і Лондоні (2023 рік).

Естонська медіакомпанія Delfi Meedia проведе в Таллінні конференцію з інвестицій в Україну

За словами організатора Урмо Соонвальда, головного редактора Delfi та Eesti Päevaleht, кожен новий контакт – це крок до сильнішої України.

"Кожне нове знайомство та угода роблять сильнішими і Україну, і всю Європу. Структуру України необхідно максимально зміцнювати та підтримувати, економічно сильна Україна є частиною гарантії безпеки усієї Європи“.

СОЦМЕРЕЖІ

Будинок обласної бібліотеки для дітей та юнацтва у Чернігові важко не помітити. Будівля з неоготичним декором і більш ніж 100-літньою історією була окрасою міста. У березні 2022 року російські загарбники частково зруйнували будівлю. Тепер роботи з покриття даху зруйнованої бібліотеки завершено.

Валентин Бобир, Project Innovation
Валентин Бобир, Project Innovation
Валентин Бобир, Project Innovation
Валентин Бобир, Project Innovation

Стежте за новинами про відбудову – підпишіться на нашу щотижневу розсилку. Щопонеділка ви будете отримувати усі головні тексти, фото та відео про відновлення України. Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала.

Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 14 травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-