Іде активна дискусія щодо способів передачі Україні заморожених активів РФ - Мін’юст

Іде активна дискусія щодо способів передачі Україні заморожених активів РФ - Мін’юст

Ексклюзив
Укрінформ
Наразі ведеться активна дискусія серед країн, де розміщено переважну частину російських заморожених активів, щодо ефективних способів та механізмів передачі їх Україні.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

«Наразі ведеться активна дискусія серед країн, де знаходиться переважна частина російських заморожених активів, стосовно ефективних способів передачі Україні російських активів та механізмів як це можна зробити. Неодноразово на офіційному рівні наголошувалося на тому, що суверенні активи РФ будуть залишатися замороженими, допоки остання не компенсує всі збитки, які були завдані внаслідок агресії проти нашої держави. На даний момент в центрі уваги Нідерландів та інших держав-партнерів знаходиться питання передачі Україні непередбачуваних прибутків, які генеруються замороженими активами ЦБ РФ», - сказала вона.

Вона також зазначила, що за результатами Європейського саміту 21-22 березня 2024 року лідери держав-членів ЄС офіційно наголосили на важливості впровадити найближчим часом юридичний механізм передачі Україні прибутків, які генеруються замороженими активами ЦБ РФ, левова частка яких розташована в бельгійському депозитарії цінних паперів Euroclear (191 млрд євро).

«Одночасно активно обговорюється питання повної конфіскації заморожених російських активів на користь Україні шляхом застосування державами, в межах яких знаходяться заморожені актив РФ, контрзаходів по відношенню до останньої. Якщо говорити про конкретні труднощі, то наразі основною перешкодою в питанні конфіскації та передачі Україні заморожених російських активів є політичний чинник. Враховуючи специфіку прийняття рішень на рівні Ради ЄС та Європейської Ради шляхом необхідності досягнення консенсусу серед всіх держав-членів ЄС, питання використання суверенних активів РФ стикається із труднощами», - сказала Мудра.

Відповідаючи на запитання, які для цього потрібні механізми, Мудра зазначила, що «насамперед, ми говоримо про впровадження національного законодавства держав, на території яких знаходяться заморожені російські активи, або укладення міжнародного договору з цього питання».

Читайте також: Кілька мільярдів заморожених російських євро варто використати на зброю для України - глава МЗС Латвії

«Для країн ЄС важливо прийняти рішення на рівні Євросоюзу, і ми бачимо важливий крок у цьому напрямку: прийняття регламенту Ради ЄС про окремий облік надприбутків з використання заморожених суверенних активів РФ від 12 лютого 2024 року. Ми сподіваємося на остаточне рішення про конфіскацію на рівні ЄС, дискусія щодо якого наразі активно ведеться», - додала вона.

За її словами, у США зареєстровані два законопроєкти, які передбачають конфіскацію суверенних російських активів. На розгляді Палати представників є двопартійний законопроєкт H.R.4175 «Rebuilding Economic Prosperity and Opportunity for Ukrainians Act», скорочено the REPO for Ukrainians Act. Майже ідентичний законопроєкт зареєстрований у Сенаті за номером S.2003. Обидва отримали підтримку Комітетів у закордонних справах відповідних палат Конгресу. Україна сподівається на їх розгляд невдовзі після того, як Конгрес повернеться з канікул.

У Канадському парламенті на розгляді - зміни до вже існуючого закону про спеціальні економічні заходи (Special Economic Measures Act, the SEMA Act). Зазначений закон вже дозволяє конфіскацію, але в ньому є певні недоліки. Запропоновані зміни дозволять уряду розпоряджатися конфіскованими активами Російської Федерації без судового рішення: це зроблено для того, щоб Росія не могла використовувати в судах загальновизнаний принцип суверенного імунітету.

«У Палаті громад Великобританії також знаходиться законопроєкт про конфіскацію, і ми теж сподіваємося на його прийняття. Крім цього, важливо, щоб найближчим часом був фіналізований та узгоджений проєкт майбутнього багатостороннього договору, який має стати юридичним підгрунтям для створення всеосяжного міжнародного компенсаційного механізму, зокрема, комісії з розгляду заяв та компенсаційного фонду», - наголосила Мудра.

Вона додала, що «таким чином, важливим є впровадження таких механізмів, як на національному, так і на міжнародному рівнях для того, щоб конфіскація та передача російських активів на користь України повністю була легальна з точки зору права, як міжнародного, так і національного».

Як повідомляв Укрінформ, під час Ради асоціації Україна-ЄС високий представник ЄС Жозеп Боррель запропонував використовувати в інтересах України відсоткові нарахування на заморожені російські активи. Якщо цю пропозицію підтримають країни-члени ЄС, вся сума таких нарахувань буде спрямовуватися до бюджету ЄС та передаватися Україні: 90 відсотків на військові потреби, ще 10 відсотків - на програми відновлення країни та на розвиток української оборонної промисловості.

За словами Борреля, загальна сума суверенних активів російського центробанку, що були заморожені у західних країнах, може сягати 350 мільярдів доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-