За пошкоджене житло уже нарахували майже два мільярди компенсації - Шуляк

За пошкоджене житло уже нарахували майже два мільярди компенсації - Шуляк

Укрінформ
Станом на 20 жовтня нараховано майже 2 млрд гривень компенсації за програмою єВідновлення за пошкоджене внаслідок російської агресії житло.

Про це повідомила голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Станом на 20 жовтня нараховано майже 2 млрд гривень компенсації по програмі єВідновлення за пошкоджене в результаті російської агресії житло. Сплачено з них вже майже 1,5 млрд гривень. Причому тільки за останній місяць сума погоджених компенсацій зросла на 25%», - поінформувала вона.

Читайте також: Експерти пропонують удосконалити оцінку збитків від агресії РФ

Голова парламентського комітету також наголосила, що за останній тиждень українці майже вдвічі частіше стали подавати заяви на компенсацію.

«Якщо станом на 14 жовтня подавали в середньому 167 заяв у день, то станом на сьогодні вже 300 заяв у день», - зауважила Шуляк.

За її словами, за останній місяць українці подали на 12% більше заяв, ніж за попередній.

«На будівельні матеріали та послуги з ремонту станом на 20 жовтня українці витратили 482 млн гривень, які отримали як компенсацію за пошкоджене житло. Середній чек при цьому становить понад 11 тисяч гривень», - підкреслила політик.

Читайте також: Україна використала арештовані гроші банків РФ для виплати компенсацій - Шуляк

Окрім того, вона повідомила, що наразі значно зростає і кількість житлових сертифікатів, які громадяни зможуть обміняти на нове житло замість знищеного.

«Якщо місяць тому було сформовано лише 82 житлових сертифікати, то зараз вже 285”, - зазначила вона.

За словами Шуляк, зросла середня сума одного житлового сертифіката - місяць тому вона становила 1,4 млн гривень, а зараз вже 1,9 млн.

«Щодо відмов у програмі єВідновлення, то вони трапляються нечасто. Так, у категорії пошкодженого житла, відмови складають 14%, а у категорії знищеного житла ще менше - 11%», - наголосила народна депутатка.

Вона пояснила, що найчастіше відмовляють у випадках, коли житло не підпадає під саму послугу, тобто воно не пошкоджене, а, наприклад, зруйноване, коли заявник подає недостовірну інформацію про пошкодження свого житла і коли заява стосується місця загального користування, тобто пошкоджений, наприклад, спільний простір у багатоповерхівках.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон, який врегулював питання виплат компенсації за зроблений власним коштом ремонт пошкодженого житла. Виплати розпочнуться з 1 січня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-