У Запоріжжі відновлюють багатоповерхівку в центрі міста, в яку влучила російська ракета

У Запоріжжі відновлюють багатоповерхівку в центрі міста, в яку влучила російська ракета

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі відновлюють багатоповерховий будинок на проспекті Соборному, 151, в який в жовтні минулого року влучила російська ракета С-300.

Сьогодні на будівельному майданчику відбулася виїзна нарада за участі в.о. міського голови Запоріжжя Анатолія Куртєва, профільних управлінь міської ради та будівельників, повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

"Головне завдання, аби конструкції до початку опалювального сезону були відновлені і щоб ми запустили опалення", - сказав Куртєв.

За його словами, перший поверх вже майже готовий.

У Запоріжжі відновлюють багатоповерхівку в центрі міста, в яку влучила російська ракета / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

"Будівельники будуть встановлювати плити перекриття між першим і другим поверхом. Далі роботи підуть більш швидким темпом", - додав він.

Читайте також: Відбудова, розмінування, енергетика: Шмигаль підбив підсумки зустрічей з керівниками інших країн

Будинок, в який у жовтні 2022 року влучила ракета С-300 і було зруйновано два під'їзди 15-під'їзного п'ятиповерхового будинку, відновлюється на умовах співфінансування: частину коштів - 50 млн гривень - надав приватний бізнес ("Метінвест"), державна частка становитиме близько 350 млн гривень. В мерії пояснили, що на сьогодні йдуть торги (оголошено тендер на визначення підрядника) по державній частині фінансування і наразі роботи виконуються виключно за гроші приватного бізнесу.

"У нас є три черги реконструкції. На першу чергу оголошено торги. Вони будуть проводитись 31 серпня. До першої черги дуже багато робіт входить, але основне - це зведення зруйнованої частини", - зазначив директор КП «Управління капітального будівництва» Олександр Андреєв.

Наступного тижня тут буде розпочато зведення другого поверху. Паралельно будівельники відновлюють покрівлю будинку, роблять утеплення фасаду з внутрішньої сторони.

Найважчим етапом фахівці називають третю чергу - реконструкція фасаду.

Читайте також: Шмигаль обговорив із президентом Португалії економічну співпрацю та відбудову

"Зараз у нас просто будівельні роботи, а реконструкція - це наукові. Туди будуть залучені професійні реставратори і там дуже складна робота. Наше головне завдання не просто відбудувати, а зробити повністю автентичний вигляд", - підкреслив Андреєв.

Як повідомляв Укрінформ, у травні цього року мерія заявила про відновлення будинку, який було частково зруйновано внаслідок ворожого ракетного удару.

У мерії додали, що місто затвердило Програму відбудови житлового фонду, в рамках якої виділено кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації та спрямовано понад 98 мільйонів на перший етап робіт з відновлення чотирьох зруйнованих будинків. З них 25 мільйонів – на відбудову саме багатоповерхівки по проспекту Соборному, 151.

Будинок є пам’яткою архітектури містобудування та входить до ансамблю квартальної забудови головного проспекту міста Запоріжжя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-