Україна стала членом Європейської організації ядерних досліджень

Україна стала членом Європейської організації ядерних досліджень

Укрінформ
Україна стала асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень (CERN).

Керівник постійного представництва України при відділенні ООН Юрій Клименко передав у Женеві лист про нотифікацію Угоди між Україною та CERN гендиректору організації Фабіолі Джанотті, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки України.

"Статус асоційованого члена CERN дає унікальну можливість для українських учених отримувати досвід участі у передових дослідженнях, працювати в CERN у якості співробітників та брати участь у програмах розвитку кар'єри. Також це розширить доступ до проектів та освітніх програмам CERN, сприятиме підвищенню ефективності наукових розробок і підготовки наукових працівників вищої кваліфікації", - йдеться в повідомленні.

Науково-дослідні установи та підприємства України можуть брати участь у тендерах CERN та отримувати замовлення на виготовлення високотехнологічного обладнання. Це дасть змогу українським промисловцям конкурувати за контракти з CERN, відкриє можливості для промислового співробітництва у сферах сучасних технологій.

Як зазначили у відомстві, "Україні було запропоновано унікальну форму співпраці - вона стала одним із асоційованих членів CERN, а тому платитиме значно менші внески, ніж 22 держави-члени організації. При цьому Україна може брати участь в усіх формах наукового співробітництва, які можливі для членів CERN".

Угоду було підписано ще у 2013 році, а ратифіковано Верховною Радою України в 2014 році. Однак нотифікувати Угоду було неможливо, оскільки в України не було коштів, потрібних на сплату відповідного внеску.

До бюджету на 2016 рік було закладено витрати на сплату внеску в розмірі 250 швейцарських франків, що дало змогу нотифікувати Угоду з 1 жовтня 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-