Фізики із США навчилися читати закриті книги

Фізики із США навчилися читати закриті книги

Укрінформ
Вчені з MIT розробили незвичайний прилад, що дозволяє в буквальному розумінні читати закриті книги, не відкриваючи їх.

Про це йдеться у статті, опублікованій у журналі Nature Communications.

«Музей Нью-Йорка вже виявив інтерес до цієї технології, оскільки вони хочуть, наприклад, заглянути всередину стародавніх книг, до яких вони навіть не насмілюються торкатися. Насправді, якщо подумати, у цієї технології маса застосувань. Наприклад, на багатьох сайтах є капчі. І наш алгоритм розпізнавання символів дозволяє обійти більшість з них», – заявив Бармак Хешмат (Barmak Heshmat) з Массачусетського технологічного інституту (США). Хешмат та його колеги з лабораторії створили цю технологію завдяки так званому терагерцовому випромінюванню.

Як пояснюють вчені, терагерцовое випромінювання належить до найбільш перспективних напрямків досліджень у галузі оптики, мікроелектроніки та в інших високотехнологічних сферах. У перспективі, хвилі такого типу можна пристосувати для надшвидкісної передачі інформації, спостереження за роботою живих клітин в режимі реального часу і безлічі інших цілей.

Одна з таких цілей і найбільш відома властивість цього випромінювання – теоретична здатність робити спостережувані об'єкти «прозорими». Вчені з MIT зробили цю мрію реальністю, розробивши особливий сканер, який вміє відрізняти чистий папір від літер завдяки тому, як змінюються властивості пучків терагерцового випромінювання, що відбилися від їх поверхні, і наскільки швидко вони повертаються назад.

Теоретично такий пристрій дозволяє прочитати слова у книзі будь-яких розмірів і товщини, однак на практиці цьому заважає фоновий шум, той факт, що терагерцові хвилі можуть бути віддзеркалені кількома сторінками та інші перешкоди. З цієї причини вченим довелося створити спеціальний алгоритм, що аналізував зображення та відсіював паразитні сигнали й распізнавав окремі літери.

Завдяки йому сканер Хешмата дозволяє прочитати книгу з 20 сторінок, або переглянути перші 20 сторінок у більш товстих фоліантах. Найближчим часом вчені обіцяють покращити роботу цієї програми і навчитися читати більш глибокі шари книг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-