Український винахідник розповів, чим займеться дрон-стрибунець MarsHopper

Український винахідник розповів, чим займеться дрон-стрибунець MarsHopper

Укрінформ
Українські винахідники сконструювали дрон, який, на думку NASA, зробить революцію в дослідженнях Марсу.

Про те, як створювався проект та які перспективи його реалізації в майбутньому розповів в інтерв'ю газеті "День" один із розробників MarsHopper, інженер обладнання Андрій Музиченко.

"Основні відкриття, які робить наш проект, - вивчення атмосфери Марсу. Адже в цій зоні постійно все змінюється. І ми зможемо збирати дані про ці зміни. Це дуже добре вплине навіть на майбутнє приземлення на Марс. Якщо ми зберемо картографію, наприклад, зможемо знайти регіон, де є вода. Існує ідея Ілона Маска про те, щоб починати підривати полярні шапки і створити на планеті льодовиковий період. Але це дуже дорого коштує, і навіть якщо вони вирішать це робити, ми вже зможемо надати їм готову інформацію про структуру, будову, картографію цієї шапки", - зазначив Музиченко.

Він також розповів: наразі є проект від NASA під назвою ARES - це дрон, який доставляється із Землі на Марс, може там пролетіти півтори тисячі кілометрів і потім просто самоліквідовується. Він може робити картографію, замірювати дані щодо атмосфери. Але це одноразова, занадто дорога іграшка, яка працює на ракетному паливі.

"MarsHopper під час посадки може зачерпувати так званий сухий лід на поверхні Марсу. Потім він переробляє його з одного агрегатного стану в інший. Також під час посадки він може робити аналіз поверхні. Коли він "переганяє" так званий сухий лід (СО2) з одного агрегатного стану в інший, він може аналізувати речовини, які збирає з цим льодом. Адже в полярному шарі міститься не тільки СО2. Там є і вода, яка нам знадобиться, якщо ми полетимо туди. Звісно, вона може відрізнятися за структурою, адже на це впливають радіація та інші особливості планети. Також дрон збирає дані про атмосферу, робить картографічні знімки, порівнює дані, які зібрав раніше", - сказав він.

Коли "стрибунець" піднімається з мінімальним використанням СО2 для ракетних прискорювачів, на висоті п’яти метрів тиск від переробки речовин з полярного шару подається на гвинти, які також цікаві за своєю роботою. Коли MarsHopper сідає, гвинти складаються, а коли на них подається тиск, вони через відцентрову силу починають розкриватися. Тому це допомагає нам економити паливо. Також дрон сам зможе визначити, де йому зупинитися, зауважив він.

Винахідник підкреслив, що "стрибунець" розрахований на одну марсіанську зиму - це шість місяців. "Наприклад, Curiosity, який також робить аналізи, проїхав не так багато, зібрав багато інформації, але жодної картографії, жодної важливої інформації про атмосферу він не має. Так, він може пробурити, постріляти лазером у каміння. Але для чогось більш масштабного — він не досить підготовлений", - наголосив він.

Музиченко розповів, що зараз планується зробити перший прототип для наземних випробовувань — електроніка та аеродинаміка. Другий — для випробовувань на висоті від 30 до 35 тисяч метрів.

"Якщо використовувати не вуглекислий газ, а якісь інші речовини, наприклад гелій, то за умови, що в нас уже буде фінансування та всі ресурси, для побудови прототипу "стрибунця" нам знадобиться приблизно рік чи два. Звісно, ми можемо його зробити і за три місяці, але якщо ми піднімемо його в повітря, то він розвалиться. Тоді все це не має сенсу", - додав він.

Як повідомлялося, проект був створений в рамках всесвітнього хакатону NASA Space Apps Challenge і переміг у номінації People’s Choice Award.

Українські розробники запропонували інноваційний спосіб пересування поверхнею Марсу. Його головна перевага — економія палива. Для руху дрон-стрибунець використовує наявний на Марсі вуглекислий газ у твердій формі.

Над розробкою працювали інженер Павло Правдюков, дизайнер та інженер-механік Олександр Буткалюк, учениця 6 класу Софія Буткалюк, хімік та автор 3D-моделі і комп’ютерної симуляції Микола Денисенко, студент КПІ та автор фізичних розрахунків В’ячеслав Осауленко, програміст Ілля Рубінський та інженер обладнання Андрій Музиченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-