Астрофізики знайшли джерело «хвиль Ейнштейна»

Астрофізики знайшли джерело «хвиль Ейнштейна»

Укрінформ
Астрофізики, що працюють з телескопом "Фермі", виявили місце, де знаходилися дві чорні діри, злиття яких породило виявлені нещодавно гравітаційні хвилі.

Також було зафіксовано слабкий гамма-спалах, що виник в ході цієї події, йдеться в статті, розміщеній на сайті НАСА.

Передбачені Альбертом Ейнштейном гравітаційні хвилі, як заявили 11 лютого фізики, були виявлені детекторами LIGO 14 вересня 2015 року, нагадує РІА новості. Їх породило злиття пари чорних дір, чиї маси в 29 і 36 разів перевищували масу Сонця, на відстані 1,3 мільярда світлових років від Землі. За частки секунди приблизно три сонячних маси перетворилися на гравітаційні хвилі, максимальна потужність випромінювання яких була приблизно в 50 разів більшою, ніж від усього видимого Всесвіту.

Це подія, що отримала ім'я GW150914-GBM, сталася орієнтовно в сузір'ї Кита або Риб. На жаль, точніше обчислити координати чорних дір поки не можна, оскільки головний інструмент "Фермі" – телескоп LAT – почав "дивитися" на спалах лише через годину після того, як його "зловив" LIGO.

"Фермі" зафіксував подібний слід злиття чорних дір, спалах в області жорсткого рентгенівського і гамма-випромінювання, який сталася приблизно через 0,4 секунди після того, як гравітаційні хвилі пройшли через нашу планету.

Спектр спалаху, як підкреслюють автори статті, був занадто жорстким для того, щоб він був породжений магнетарами, надновими першого типу або пульсарами, і тому його джерелом, швидше за все, дійсно було злиття чорних дір.

Фото NASA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-