Це варто побачити: головні астрономічні події 2016 року

Це варто побачити: головні астрономічні події 2016 року

Укрінформ
2016 рік багатий астрономічними подіями, які просто не можна пропустити: парад планет, наближення Юпітера до Землі, повне сонячне затемнення, зорепад Персеїди та багато іншого.

Відтак Укрінформ згідно матеріалам Space.com склав календар подій, які можуть зацікавити любителів астрономії в 2016 році.

Парад планет

31 січня відбудеться парад планет. Меркурій, Венера, Сатурн, Марс, Юпітер і Місяць будуть перебувати одночасно на небосхилі.

Але в Україні цю подію буде досить складно побачити в повному розмірі. На нашій широті парад стане повним лише перед самим світанком, в 7:15, коли з-за обрію з'явитися Меркурій. В ранковому небі знайти цю жовту планету буде надскладно. Однак, інші планети, починаючи з 5:00 ранку, можна буде побачити і неозброєним оком.

Наближення Юпітера до Землі

Юпітер готує космічний подарунок для всіх жінок. Саме в Міжнародний жіночий день 8 березня планета наблизиться до Землі на мінімальну відстань і буде ідеально освітлена Сонцем, що дозволить спостерігати за нею навіть за допомогою звичайного бінокля.

Повне сонячне затемнення

Повне сонячне затемнення жителі Землі зможуть спостерігати 9 березня. На думку експертів, це буде 52-ге повне сонячне затемнення 130 Сарос.

Аналогічне явище відбувалося 26 лютого 1998 року. Всі, хто не зможе його побачити в 2016 році, будуть змушені чекати аж до 20 березня 2034 року.

Затемнення зможуть спостерігати на сході Індійського океану, в північній і центральній частинах Тихого океану, а також в Азії та Австралії.

Транзит Меркурія

9 травня 2016 року з Землі буде видно досить рідкісне астрономічне явище - транзит Меркурія по сонячному диску. Останній раз така подія спостерігалася 10 років тому, в листопаді 2006 року.

При цьому транзит Меркурія цього разу буде прекрасно видно з території України. Починаючи з 13:12 до заходу Сонця найближчу до зірки планету буде видно, як невелику чорну точку на поверхні зірки.

Зорепад Персеїди

11-13 серпня відбудеться зорепад Персеїди. Іноді кількість падаючих зірок на ньому досягає 200 на годину. Українці також зможуть побачити зорепад. Для цього потрібно знайти на небосхилі сузір'я Персей, яке в цей час знаходиться практично в центрі східної частини неба, трохи вище зоряного скупчення Плеяди.

Місячне затемнення

16 вересня над усім євразійським континентом зійде "кривава луна". В Києві це подія почнеться в 21:55. Саме в цей день Місяць увійде в тінь нашої планети. Завдяки цьому вона набуде характерного мідного відтінку, який ще називають «кривавим».

Метеорний потік Гемініди

Кінець року традиційно супроводжує один з найяскравіших метеорних потоків - Гемініди, за яким ми зможемо поспостерігати 13-15 грудня. Швидкість цих метеорів нижче середньостатистичної для метеоритного дощу, а це означає, що вони будуть виднітися в небі набагато довше.

Найбільша кількість метеорів буде спостерігатися 14 грудня. А якщо погода подарує безхмарне небо, то, для того, аби побачити це диво, варто лише знайти на небосхилі сузір'я Близнюків. У цей час воно розташоване на заході, трохи вище сузір'я Оріона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-