Суд Євросоюзу: Facebook не захищає особисті дані

Суд Євросоюзу: Facebook не захищає особисті дані

Укрінформ
Суд Європейського Союзу (вища судова інстанція ЄС) дійшов висновку, що компанія Facebook не забезпечує адекватний захист персональних даних жителів ЄС, тому ухвалив рішення провести ретельне розслідування та перервати передачу інформації про європейських користувачів на сервери компанії, розміщені у США.

Про це йдеться у рішенні суду за позовом одного з користувачів Facebook, австрійського юриста Макса Шремса, розміщеного у базі даних судової інстанції, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Вищий орган судової влади Євросоюзу визнав недійсним чинне законодавство про трансатлантичну передачу даних у зв’язку з тим, що компанія Facebook не забезпечує адекватний захист персональних даних жителів ЄС, і постановив провести подальше розслідування», - йдеться у рішенні суду.

Позивач у відповідному документі на адресу суду стверджував, що його особисті дані у соцмережі Facebook не забезпечені належним захистом. Відтак Шремс висунув вимогу, щоб його особисті дані компанія не передавала на свої сервери в США, оскільки мережа не гарантує захист цієї інформації. Юрист аргументував свою позицію свідченнями, наданими Едвардом Сноуденом, згідно з якими, глобальні компанії Google, Apple та Facebook співпрацюють з Агентством національної безпеки США. Свій позов Шремс подав в Ірландії, де розташована штаб-квартира компанії Facebook в Європі, але позов був відхилений. Тому юрист змушений був звернутися до вищої судової інстанції Євросоюзу, яка й ухвалила відповідне рішення.

У зв’язку з рішенням суду дирекція Facebook закликала адміністрацію США та Євросоюз якнайшвидше знайти оптимальне рішення, що гарантуватиме надійну передачу даних європейських користувачів цієї соціальної мережі.

Одним із перших на рішення Європейського суду в Люксембурзі відреагувало міністерство юстиції Німеччини, оцінивши його позитивно. «Ми вітаємо рішення Європейського суду. Воно є важливим сигналом для захисту фундаментальних прав людини в Європі», - заявив міністр юстиції Німеччини Хейко Маас.

Варто зауважити, що у 2000 році Єврокомісія ухвалила рішення про обмін даних комерційного характеру між США і ЄС. Воно дозволяло тисячам компаній Європи та США обмінюватися електронними даними, вести бізнес і передавати інформацію в спрощеному порядку, без коштовних заходів захисту.

Нагадаємо, що Європейський суд є вищою судовою інстанцією Європейського союзу, рішення якої не можуть бути оскаржені. Суд розташований у Люксембурзі. До його складу входять по одному судді від кожної держави-члена, яким допомагають 8 генеральних адвокатів. Суддів і адвокатів призначають на шестирічний термін. Суд може засідати в палатах або збиратися на пленарні засідання для розгляду особливо важливих чи складних справ та на вимогу держав-членів. Європейський суд виконує дві основні функції: перевіряє на відповідність угодам документи, видані європейськими інститутами та урядами, а також розтлумачує право ЄС за запитом національних судів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-