У регіонах є 44 вакансії для інтернів за спеціальністю «судово-медична експертиза» - МОЗ

У регіонах є 44 вакансії для інтернів за спеціальністю «судово-медична експертиза» - МОЗ

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство охорони здоровʼя повернуло інтернатуру за спеціальністю "судово-медична експертиза". Наразі в регіонах є 44 вакансії для лікарів-інтернів за цією спеціальністю.

Про це в коментарі Укрінформу сказав заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

"Раніше лікарі, які хотіли стати судовими медиками, спочатку вступали в інтернатуру за спеціальністю "патологічна анатомія", проходили спочатку одну спеціалізацію, а потім вже ставали спеціалістами з судово-медичної експертизи. Це був тривалий процес. Тому було ухвалено рішення щодо повернення інтернатури за спеціальністю "судово-медична експертиза". Лікар після закінчення медичного університету може вступити в інтернатуру на спеціальність "судово-медична експертиза". Інтернатура буде тривати два роки, передбачено і очну, і заочну частини. І зараз у нас щонайменше 44 вакансії відкрито в регіонах України для того, щоб прийняти вже цього року на посади лікарів-інтернів, і почати їх готувати як лікарів судово-медичної експертизи. Це дуже відповідальна галузь сектору охорони здоровʼя, важливо мати адекватні навички з точки зору фаховості, експертизи і ці фахівців дуже потрібні", - розповів Кузін.

Зокрема, планується, що інтерни будуть проходити блок навчання як на кафедрі судово-медичної експертизи, так і на базі бюро судово-медичної експертизи.

"На базі бюро ми завершуємо роботу над оновленням програми інтернатури, але там вже додані певні напрацювання по типам експертиз, яких у нас раніше не було: патологічна ідентифікація через зубні формули, судова археологія, дослідження фрагментів, які зазнали певних деструктивних змін. Ці особливості, які на жаль привнесла війна в Україні, враховані в програмі підготовці таких інтернів", - сказав Кузін.

Наразі, як зазначив заступник міністра охорони здоровʼя, триває процес передачі обласних бюро судмедекспертизи з підпорядкування областей в управління МОЗ.

Читайте також: В Україні збільшать кількість медзакладів для проходження інтернатури

"Війна принесла нові виклики для цієї системи, суттєво зростає навантаження, потрібно працювати і на деокупованих територіях. Тому було ухвалено рішення про комплексне реформування цієї служби і системно це питання було пропрацьовано з обласними радами. 16 обласних рад і КМУ ухвалили рішення, що майнові комплекси передані у сферу управління МОЗ. Вони вже мають відповідні документи, отримують фінансування від МОЗ, тобто, завершили цей процес трансформації. Разом з тим, залишається ще 9 областей, які на різних етапах передачі цих майнових комплексів. Ми сподіваємося, що цей процес не затягнеться довше, ніж на два-три місяці", - сказав Кузін.

За його словами, ця реформа дозволяє оперативно управляти судовими медиками по всій країні.

"Ми можемо більш ефективно управляти цією мережею, задіювати фахівців із менш навантажених регіонів в більш завантажених регіонах і швидше допомагати юстиції адекватно фіксувати і документувати злочини проти людства. Прифронтові регіони, або регіони, які є для нас опорними, такі як Дніпро, Харків, Херсон, Миколаївська область, зараз відчувають інтенсивне навантаження через значну кількість експертиз, які необхідно провести", - сказав Кузін.

Зараз, за його словами, в системі судмедекспертизи працює 1300-1400 фахівців, і цієї кількості недостатньо. Якщо у 2021 році, як зазначив Кузін, вакантними були 250 посад судмедекспертів, то у 2024 році їх вже 430. Як пояснив Кузін, це повʼязано з тим, що деякі фахівці йдуть на пенсію, дехто мобілізується до лав ЗСУ, звільняються з тих чи інших причин.

"Зараз ми балансуємо цю ситуацію фахівцями з інших регіонів, переспрямовуємо навантаження на інші області. Але разом з тим хочемо, щоб за рахунок нових фахівців ми мали вже адекватну кадрову спроможність", - сказав Кузін.

Також, зазначив він, бюро судмедекспертизи потребують і оновлення обладнання. За його словами, це буде робитися поетапно.

Читайте також: Німеччина передала Україні спецтехніку для судово-медичної експертизи

"У цьому році ми зможемо оновити 5 гістологічних лабораторій, створити дві сучасні токсикологічні лабораторії, 5 ДНК-лабораторій. Це відносно невелика кількість, але, поступово рухаючись, ми зможемо оновити 100% обладнання. Але навіть з тим обладнанням, яке зараз використовується, фахівці проводять достатньо велику кількість експертиз, щороку близько 250 тисяч. Це і гістологія, і криміналістичні експертизи, цитологія, імунологічні методи", - сказав Кузін.

Як повідомляв Укрінформ, у рамках реорганізації судово-медичної служби заплановано комплексне дооснащення лабораторної та інфраструктурної бази регіональних бюро СМЕ. Для забезпечення проведення судово-токсикологічних та генетичних (ДНК) експертиз, на запит МОЗ Медзакупівлі централізовано придбали 115 одиниць лабораторного обладнання. Також для лабораторій бюро СМЕ передбачене подальше впровадження акредитації відповідно до вимог ISO.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-