ДБР оголосило підозру ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ

ДБР оголосило підозру ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ

Укрінформ
Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у незаконному збагаченні колишньому начальнику Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України.

Як передає Укрінформ, про це ДБР повідомило у Телеграмі.

У взаємодії з Національним агентством з питань запобігання корупції та Офісом генерального прокурора ДБР виявило у колишнього посадовця СБУ набуття необґрунтованих активів на суму 32,7 млн грн.

Фігурант, перебуваючи на керівних посадах в СБУ, став власником автомобіля Toyota Land Cruiser 200 вартістю майже 2,3 млн грн, зареєстрованого на батька дружини, та автомобіля BMW X6 xDrive40d, вартістю 116 тисяч євро, зареєстрованого на дружину, а також майже 593 тис. євро та понад 120 тисяч доларів США.

Також у його власності перебували два смарагди вартістю понад 6,5 тис. євро кожен.

Колишній посадовець підозрюється у незаконному збагаченні, тобто вчиненні злочину, передбаченого ст. 368-5 Кримінального кодексу України.

Як нагадали у Держбюро, раніше цій особі ДБР вже повідомило про підозру у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем (ч. 4 ст. 191, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Також правоохоронці повідомили йому про підозру в шахрайському заволодінні понад 3,2 млн грн під час перебування на посаді керівника державного підприємства впродовж 2019-2021 років.

Підозрюваний оголошений у міжнародний розшук. Розслідування триває.

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня 2022 року Президент Володимир Зеленський заявив, що ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України Андрія Наумова позбавлено звання.

7 червня Наумова затримали в Сербії, коли він намагався потрапити до Північної Македонії.

Запит на екстрадицію від України до Сербії надійшов у середині жовтня 2022 року. Сам Наумов виступав проти своєї екстрадиції в Україну, стверджуючи, що в такому випадку його безпека нібито буде під загрозою.

В Україні Наумову повідомили про підозру у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн грн.

29 вересня 2023 року Вищий суд міста Ниш засудив Наумова до одного року позбавлення волі за обвинуваченням у відмиванні грошей.

За добу до повномасштабного вторгнення Росії в Україну ексгенерал виїхав за кордон.

У жовтні 2023 року апеляційний суд у сербському Ниші підтвердив рішення Вищого суду першої інстанції про остаточну відмову в екстрадиції Наумова в Україну.

Читайте також: Ексгенерал СБУ Андрій Наумов вийшов із сербської в'язниці - BBC

Національне агентство з питань запобігання корупції за результатами моніторингу способу життя виявило в ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ ознаки корупційного правопорушення майже на 33 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-