ДАЗВ планує розвивати науковий хаб у Чорнобильській зоні відчуження

ДАЗВ планує розвивати науковий хаб у Чорнобильській зоні відчуження

Ексклюзив
Укрінформ
У Чорнобильській зоні відчуження планується розвиток наукового хабу із залученням фахівців з усього світу.

Про це повідомила пресслужба Державного агентства з управління зоною (ДАЗВ) відчуження у коментарі для публікації Укрінформу.

«Ми робимо ставку на розвиток наукового хабу. Це перспективний проєкт, заснований ДАЗВ, метою якого є залучення фахівців з усього світу для отримання нових науково-технічних даних щодо наслідків катастрофи, впливу радіоактивного забруднення на довкілля, людину та матеріали, а також підготовка основ економічних рішень у відповідних галузях», - повідомила пресслужба відомства.

ДАЗВ також створила каталог ділянок для відновлювальної енергетики. Крім того, започатковані два проєкти сонячної й вітрової генерації. Підбирається й майданчик для потенційного розміщення малих модульних реакторів.

Читайте також: Об'єкти Чорнобильської зони відчуження перебувають у безпеці - ДАЗВ

Серед пріоритетних напрямків роботи агентства також остаточне виведення з експлуатації ЧАЕС, питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом, безпека об’єкту «Укриття» та нового безпечного конфайнменту.

«Ми професійно працюємо із найбільш небезпечними радіоактивними відходами, тож розвиток компетенцій та комплексів поводження з небезпечними відходами – у пріоритеті», - зазначає пресслужба ДАЗВ.

Як повідомлялося, у п’ятницю, 26 квітня, виповнюється 38 років від дня наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства.

В ніч на 26 квітня 1986 року, о 01.23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, який спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу.

У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкало понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель.

У 2022 році Чорнобильська зона відчуження п'ять тижнів перебувала під російською окупацією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-