Закупівля неякісної амуніції для ЗСУ: справу Шаповалова та Хмельницького передали до суду

Закупівля неякісної амуніції для ЗСУ: справу Шаповалова та Хмельницького передали до суду

Укрінформ
Офіс генпрокурора направив до суду справу щодо трьох експосадовців Міноборони, які, за інформацією слідства, закупили неякісну амуніцію для військових на 1,4 млрд грн.

Про це у Телеграмі поінформувала пресслужба Офісу генпрокурора, передає Укрінформ.

«Прокурори Офісу генпрокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишніх заступника міністра оборони України, керівника Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони, а також начальника Центрального управління контролю якості. Їм інкриміновано розтрату майна і перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ч.1 ст. 114-1 ККУ)», - йдеться у повідомленні.

Розслідування встановило, що під час дії воєнного стану фігуранти розтратили кошти Міноборони та перешкоджали законній діяльності ЗСУ.

«Вони організували закупівлю неякісних бронежилетів на кошти, виділені з державного бюджету. У 2022 році між Міністерством оборони України та компаніями-нерезидентами з порушенням передбаченої процедури укладено ряд договорів про закупівлю засобів індивідуального захисту. Амуніцію закуповували за завищеними цінами за умови повної передплати», - поінформували у пресслужбі.

Читайте також: ДБР завершило слідство щодо ексзаступника міністра оборони Шаповалова

За даними Державного бюро розслідувань, укладення договорів про постачання речового майна для військових: бронежилетів, касок, одягу та інших речей для потреб Збройних сил України за завищеними цінами та низької якості на загальну суму понад 1,4 млрд грн, лобіював ексзаступник міністра оборони.

У ДБР заявили, що в іншому епізоді фігуранти замовили за кордоном засоби індивідуального захисту неналежної якості, і при цьому була здійснена стовідсоткова передоплата та порушена визначена інструкцією міністерства процедура здійснення контролю за якістю товару.

Як додали в ОГП, фігуранти прийняли без перевірки засоби індивідуального захисту та передали неякісну продукцію на військові склади ЗСУ.

Правоохоронці пояснили, що в результаті ЗСУ отримали неякісні бронежилети, які не можна використовувати у бою без загрози життю.

«Це призвело не лише до втрати 222 мільйонів гривень бюджетних коштів, а й до підриву обороноздатності країни, загрози життю та здоров’ю особового складу ЗСУ», - зазначається у повідомленні.

За сприяння Державної аудиторської служби України експосадовцям було повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ, розтраті майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, вчинених за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 114-1, ч. 5 ст. 191 ККУ).

Читайте також: Неякісні бронежилети для ЗСУ: ексзаступник міністра оборони отримав нову підозру у розтраті950 мільйонів

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Процесуальне керівництво у справі здійснює Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері, досудове розслідування – ДБР, оперативний супровід – ДБР та СБУ.

Як повідомлялося, 16 червня минулого року СБУ оголосила колишньому заступнику міністра оборони та екскерівнику Департаменту державних закупівель підозру у причетності до розкрадання бюджетних коштів на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ, які виконують бойові завдання на фронті.

Йдеться про ексзаступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова та ексдиректора департаменту закупівель Міністерства оборони Богдана Хмельницького.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-