Міноборони повністю змінило архітектуру закупівель - Умєров

Міноборони повністю змінило архітектуру закупівель - Умєров

Укрінформ
Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що протягом останніх 200 днів Міноборони повністю змінило архітектуру закупівель.

Як передає Укрінформ, про це Умєров написав в колонці для сайту Українська правда.

За його словами, Україна перейшла на дворівневу систему закупівель, яка відповідає принципам НАТО.

"Раніше нормативно-правова рамка створювала умови для корупції. МОУ і встановлювало правила проведення закупівель, і розраховувало орієнтовну вартість того, що потрібно придбати відповідно до запитів Генштабу, і проводило торги. Тепер ці повноваження розділені, щоб уникнути концентрації всіх повноважень в одному місці", - зазначив Умєров.

Він підкреслив, що у міністерстві доклали всіх зусиль, щоб мінімізувати корупційні ризики, які накопичувалися в нормативно-правових актах всі попередні десятиліття. Натомість створено умови для своєчасного та якісного забезпечення захисників та захисниць усім необхідним.

Читайте також: За півроку до експлуатації допустили 344 новітніх зразків озброєння - Умєров

Зараз міністерство оборони розробляє політики та контролює закупівлі. За це відповідальний Департамент політики закупівель, який займається формуванням профільної політики, координацією фінансової діяльності закупівельників та розробкою правил реалізації оборонних закупівель.

Безпосередньо закупівлями займаються спеціальні закупівельні агенції при МОУ: "Державний оператор тилу" (ДОТ), яке закуповує тилове майно, паливо та харчування, та "Агенція оборонних закупівель" (АОЗ) – спеціалізується на закупівлях озброєння та боєприпасів. Умєров наголосив, що ці функції розділили, створивши відповідні агенції, для того щоб закупівлі стали прозорими та ефективними.

"За результатами: усунуто порушень на 2.16 млрд грн, відшкодовано втрат на 133 млн грн, забезпечено реагування на порушення, виявлені за результатами внутрішніх аудитів на загальну суму 739 млн грн. Все це дає значний економічний ефект для подальшої ефективної роботи Сил оборони на всіх рівнях. Лише за результатами піврічної роботи наших аудиторів попереджено втрат на 70 млн грн та отримано економію 992 млн грн. А це ті кошти, які вже стали і стануть посиленням для наших захисників і захисниць та їхніх підрозділів", - підсумував Умєров.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Рустем Умєров розповів про пріоритети Міноборони за півроку роботи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-