Держава має створити належні умови для повернення мігрантів - Лібанова

Держава має створити належні умови для повернення мігрантів - Лібанова

Укрінформ
Україна має створити належні умови для повернення мігрантів, зокрема, йдеться про забезпечення робочих місць.

Таку думку висловила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Елла Лібанова на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Я думаю, що ми сьогодні маємо, по-перше, робити все, щоб вони (мігранти — ред.) не почувалися відірваними від країни. По-друге, нам потрібно спрощувати можливості повернення», — сказала Лібанова.

За її словами, держава має говорити з людьми про можливість реалізації себе в Україні, а також пропонувати їм робочі місця.

«Зрозуміло, що за кордоном люди працюють не на тих робочих місцях, які їх задовольняють. Нагадаю, що 70% жінок, які виїхали після 24 лютого 2022 року, мають вищу освіту. Певна річ, коли виїздить лікарка, то вона там працює в кращому випадку медсестрою», — зазначила науковець.

Вона підкреслила важливість і психологічного аспекту, адже мігранти мають не боятися, що після повернення їх «питатимуть, чому вони виїхали, чому не залишилися». «На мою думку, це більше психологічна, ніж економічна робота», — сказала директор Інституту демографії та соціальних досліджень.

Лібанова нагадала про нинішній поділ суспільства. «Є люди, які в ЗСУ, є ті, хто не виїздив, одні переїхали в межах України на більш безпечні території, інші — за кордон. По-перше, потрібно, щоб такий поділ не перейшов у розкол, по-друге — пояснювати населенню, яке не виїжджало зі своїх міст, що ті, хто виїхав, не є поганими людьми», – акцентувала науковець.

Читайте також: Тимчасовим захистом у ЄС користуються 4,3 мільйона українців - Євростат

За її словами, люди були змушені покинути свої домівки через низку причин, серед яких загроза життю та здоров’ю, і від цього вони не перестали бути українцями.

«Ми маємо працювати з людьми, які за кордоном, і з тими, хто тут», — резюмувала Лібанова.

Як повідомляв Укрінформ, за різними оцінками, за кордоном перебувають близько 6 мільйонів українських біженців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-