У Чехії перебувають понад пів мільйона українців

У Чехії перебувають понад пів мільйона українців

Укрінформ
У Чехії перебувають понад пів мільйона українців, 380 тисяч з яких прибули до країни з початку розв’язаної Росією повномасштабної війни.

Про це йшлося під час перемовин представників Міністерства внутрішніх справ України з чеською делегацією на чолі з першим віцепрем'єр-міністром, міністром внутрішніх справ Чеської Республіки Вітом Ракушаном у Львові, передає Укрінформ з посиланням на МВС.

"Сторони порушили питання вдосконалення міграційного законодавства, адже, за інформацією чеської сторони, в Чеській Республіці перебувають понад 500 тисяч українців, 380 тисяч з яких прибули до країни з початку повномасштабного вторгнення", - йдеться у повідомленні.

Глава МВС Ігор Клименко зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення РФ народ та уряд Чехії всеосяжно підтримують Україну. За його словами, йдеться про важливі оборонні пакети, гуманітарну, медичну допомогу, економічну підтримку і санкційний тиск на РФ.

Фото: mvs.gov.ua
Фото: mvs.gov.ua

"Україна - форпост усієї Європи, який вже два роки дає відсіч сильному ворогу. Вдячний вам, пане міністре, що підтримуєте нас на рівні усього уряду. Також хочу висловити вдячність за політичну солідарність Чехії у досягненні повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО", - наголосив Клименко.

У свою чергу Ракушан запевнив, що офіційна Прага і надалі надаватиме Україні усю необхідну допомогу на шляху до перемоги.

Фото: mvs.gov.ua
Фото: mvs.gov.ua

"Від імені мого народу та уряду хочу заявити, що ми будемо продовжувати підтримувати Україну на цьому шляху. Для нас існує лише єдиний результат – і це ваша перемога. Я хочу запевнити, що це довгострокова позиція мого уряду, адже ви боретеся за наші спільні європейські цінності", - підкреслив Ракушан.

Глава МВС Чехії розповів, що понад 70% чеського народу надавали підтримку Україні під час війни - йдеться про житло, фінансову та гуманітарну підтримку.

Клименко обговорив з чеськими колегами і питання реабілітації бійців органів системи МВС.

За його словами, щодня українські бійці зазначають поранень на фронті і, відповідно, їм потрібне якісне лікування та реабілітація. Він подякував чеській стороні за посилення спроможностей медслужб їхніх підрозділів.

Окрім того, сторони порушили питання подальшого співробітництва та обміну досвідом у правоохоронній діяльності.

Читайте також: Чехія продовжила заборону на видачу віз і посвідок на проживання росіянам і білорусам

"Українська поліція за два роки повномасштабної війни має колосальний досвід і ми готові ділитися ним з нашими чеськими колегами. Звичайно, ми говоримо про контроль за обігом зброї, обмін інформацією щодо воєнних злочинів армії РФ та їх документування", – зазначив Клименко.

Після завершення перемовин сторони підписали спільну декларацію про наміри між відомствами, що передбачає зміцнення зусиль у забезпеченні прогресу на шляху впровадження у діяльності органів системи МВС України стандартів і принципів ЄС і НАТО, обмін досвідом у сфері гібридних загроз і кібербезпеки та сприяння у відновленні зруйнованої внаслідок вторгнення РФ інфраструктурних обʼєктів.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці грудня 2023 року президент Чеської Республіки Петр Павел підписав закон, який стосується продовження статусу захисту біженців і водночас робить складнішими умови перебування, а також згадує можливість повернення українців на Батьківщину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-