Міжнародна слідча група з воєнних злочинів в Україні працюватиме ще два роки - Євроюст

Міжнародна слідча група з воєнних злочинів в Україні працюватиме ще два роки - Євроюст

Укрінформ
Члени спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (Joint Investigation Team, JIT) підписали угоду про продовження її роботи ще на два роки.

Про це оголосив журналістам голова Євроюсту Ладіслав Хамран на полях міжнародної конференції United for Justice. United for Heritage, передає кореспондент Укрінформу.

“Генеральний прокурор (України Андрій Костін – ред.) і члени спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів щойно підписали продовження свого мандату ще на два роки”, – сказав він.

Хамран наголосив, що на створення слідчої групи, яке відбулося через три тижні після початку повномасштабного вторгнення РФ, його надихнули колеги з України.

“Спочатку угоду підписували на перші два роки. Ці два роки справді змінили те, як міжнародна спільнота розпочинає та ініціює документування злочинів, повʼязаних із війною. JIT тепер складається з інших країн, які тут представлені. Це Україна, Литва, Польща, Латвія, Естонія, Словаччина та Румунія. Цю команду підтримує Міжнародний кримінальний суд, Євроюст та Європол як дві європейські агенції”, – пояснив голова Євроюсту.

За його словами, Спільна слідча група раніше підписала меморандум про взаємопорозуміння із керівництвом ЄС і лишається найбільшою міжнародною інституцією з документування військових злочинів в історії.

Читайте також: В Україні внаслідок агресії РФ пошкоджені понад 900 об’єктів культурної спадщини - Шмигаль

“Ніколи раніше такі групи не створювали, і ніколи ще не документувалися воєнні злочини, поки тривала війна. Ми вважаємо це великим досягненням, і результат спільної праці говорить сам за себе”, – наголосив Хамран.

Як повідомляв Укрінформ, Спільну слідчу групу утворили Польща, Литва та Україна 25 березня 2022 року, згодом до неї приєдналися Естонія, Латвія і Словаччина. Також учасниками групи є Євроюст та, вперше у своїй історії, Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

Метою JIT є сприяння розслідуванню та судовому переслідуванню винних у скоєнні найтяжчих міжнародних злочинів. Серед іншого, країни-учасниці ведуть роботу з українськими громадянами - потерпілими та свідками, які перебувають на їхній території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-