САП завершила заочне слідство щодо сина Гладковського

САП завершила заочне слідство щодо сина Гладковського

Укрінформ
Завершено досудового розслідування у справі стосовно ексдиректора одного з підприємств концерну “Укроборонпром” та близького родича колишнього першого заступника секретаря РНБО, злочинні дії яких, за інформацією слідства, завдали державі збитків на майже 13 млн грн.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила у Фейсбуці.

“27 лютого прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно колишнього генерального директора ДК “Укрспецекспорт” та особи, близький родич якої обіймав посаду в Раді національної безпеки і оборони України, злочинні дії яких завдали Укрспецекспорту (що входить до сфери управління державного концерну “Укроборонпром”) збитків на майже 13 млн грн, - ідеться у повідомленні.

За дорученням прокурора детективи Національного антикорупційного бюро відкрили матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

У межах досудового розслідування за фактами зловживань в оборонній сфері, пов’язаних з діяльністю Укроборонпрому, розслідування яких САП та НАБУ розпочали після оприлюднення журналістських розслідувань, зокрема команди Bihus.Info, встановлено, що колишній гендиректор ДК “Укрспецекспорт” вступив у змову із близьким родичем на той час першого заступника секретаря РНБО України з метою надання останньому неправомірної вигоди за рахунок коштів Укрспецекспорту, шляхом укладення договору про поставку обладнання.

Так, протягом серпня 2016 року – лютого 2017 року вказані особи забезпечили укладення та виконання необхідних договорів між Укрспецекспортом та підконтрольним близькому родичу товариством про закупівлю висотомірів для авіаційної техніки на загальну суму 14 377 249,99 грн. При цьому різниця між ринковою вартістю товарів та ціною договору склала 12 947 075,99 грн.

Ці дії призвели до того, що Укрспецекспорту завдано збитки у розмірі 12 947 075,99 грн. У свою чергу близький родич колишнього посадовця РНБО України збагатився на цьому на понад 170 тис. доларів – саме стільки він отримав за виконання згаданого контракту.

Як зазначили у САП, особи дотримувались конспірації та вживали усіх заходів для приховання власної участі у схемі.

Розкриття злочинів відбувалось завдяки міжнародно-правовій допомозі від компетентних органів Об’єднаних Арабських Еміратів та Особливого адміністративного району Китайської Народної Республіки Гонконг, інформація від яких підтвердила реальну вартість поставлених товарів, а також роль та участь відповідних іноземних компаній та їх посадових осіб.

Дії колишнього генерального директора ДК “Укрспецекспорт” кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Дії іншої особи кваліфіковані за ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 (організація вищевказаного зловживання) КК України.

Читайте також: Керівник САП пропонує «рецепт» для боротьби із системною корупцією

Оскільки особи перебувають у розшуку щодо них здійснювалось заочне спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2023 року Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру гендиректору одного з підприємств концерну "Укроборонпром" та близькому родичу колишнього першого заступника секретаря РНБО, злочинні дії яких, за інформацією слідства, завдали майже 13 млн грн збитків.

У грудні Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на здійснення спецрозслідування стосовно ексдиректора одного з підприємств Укроборонпрому та близького родича колишнього першого заступника секретаря РНБО.

У лютому 2019 року журналісти Bihus.info опублікували розслідування щодо розкрадань в оборонному комплексі. Журналісти стверджували, що ніби до цих схем причетний син колишнього заступника секретаря РНБО Ігоря Гладковського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-