САП скерувала до суду справу ексголови Державної судової адміністрації

САП скерувала до суду справу ексголови Державної судової адміністрації

Укрінформ
Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до ВАКС обвинувальний акт щодо колишнього голови Державної судової адміністрації Олексія Сальникова у справі про підбурювання до хабаря суддям Верховного суду.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба САП.

«Прокурор САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерував до суду обвинувальний акт стосовно колишнього голови Державної судової адміністрації України, викритого на підбурюванні до надання неправомірної вигоди суддям Верховного суду за винесення рішення на користь комерційного підприємства та у заволодінні чужим майном шляхом обману», - йдеться у повідомленні.

У межах досудового розслідування встановлено, що у березні 2023 року голова ДСА отримав від особи 7,5 тис. доларів. Частину цих коштів він мав залишити собі, а 5 тис. дол. начебто передати суддям за винесення рішення в інтересах комерційного підприємства.

Надалі голова ДСА повідомляв особу про те, що питання вирішується і він спілкувався про обставини справи з головою Верховного суду. Водночас затримку у прийнятті рішення пояснював об’єктивними причинами.

Читайте також: САП підтверджує, що Князєва звільнили з-під варти під заставу

Після викриття колишнього голови Верховного суду посадовець продовжував переконувати, що обумовлене рішення буде прийнято, і з цього приводу він планує поспілкуватися з головою одного з касаційних судів. Проте передавати кошти будь-кому для вирішення цього питання він не збирався.

Як повідомлялося, у грудні 2023 року Вища рада правосуддя вирішила притягнути голову Державної судової адміністрації Олексія Сальнікова до дисциплінарної відповідальності у вигляді звільнення.

У травні 2023 року в НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди у 2,7 млн дол. керівництвом і суддями Верховного суду. За версією слідства, ідеться про ухвалене 19 квітня 2023 року Великою палатою ВС рішення у справі про визнання законності придбання в 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo, одним з акціонерів якої є бізнесмен Костянтин Жеваго.

Читайте також: ВРП до 6 квітня відсторонила Князєва від здійснення правосуддя

Під час пленуму Верховного суду 140 суддів підтримали висловлення недовіри голові ВС Всеволоду Князєву. Також була ухвалена постанова про припинення його повноважень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-