Як працюватимуть поліцейські безпеки у школах - роз’яснення освітнього омбудсмена

Як працюватимуть поліцейські безпеки у школах - роз’яснення освітнього омбудсмена

Укрінформ
Освітній омбудсмен Сергій Горбачов роз’яснив особливості роботи поліцейських у закладах освіти і взаємодії правоохоронців з учасниками навчального процесу.

Як передає Укрінформ, про це Горбачов розповів у Фейсбуці.

За його словами, найнебезпечнішими територіями і територіями з підвищеним ризиком в Україні є райони в областях, які межують із РФ і Білоруссю, а також наближені до лінії бойових дій. Зокрема в цих регіонах наявна велика кількість вибухонебезпечних предметів, які становлять загрозу для дітей.

Аби запобігти надзвичайним ситуаціям, забезпечити порядок і безпеку учнів та працівників школи, на цих територіях у межах проєкту “Служба освітньої безпеки” запроваджується охорона закладів загальної середньої освіти працівниками поліції. Вони будуть працювати у школах пів року, а потім повернуться до виконання попередніх обов'язків.

"Протягом цього періоду буде оголошено конкурс на посади поліцейських Служби освітньої безпеки. Планується, що перевага у цьому конкурсі (з урахуванням відповідних змін до законодавства) буде надаватися особам, звільненим від мобілізації, та жінкам", - зазначив Горбачов.

Читайте також: Кандидатів для проєкту із безпечного освітнього середовища навчатимуть пів року - Клименко

Він поінформував, що проєкт запроваджується у 402 закладах загальної середньої освіти Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Київської Миколаївської, Рівненської, Сумської та Чернігівської областей.

Нацполіція провела дослідження думки громадськості, опитавши понад 300 тисяч респондентів з усіх регіонів України, переважно педагогів і батьків здобувачів освіти, розповів Горбачов. Понад 70% учасників опитування позитивно оцінили доцільність роботи поліцейських для безпеки в закладах освіти.

Як пояснив освітній омбудсмен, головний обов'язок офіцера служби освітньої безпеки (СОБ) - сприяти створенню безпечного середовища у закладі освіти в межах своїх повноважень.

Також до повноважень офіцерів СОБ належить запобігання надзвичайним ситуаціям, організація пропускного режиму, взаємодія з учасниками освітнього процесу, комунікація з екстреними службами, особисте реагування на правопорушення та при потребі виклик поліції.

У багатьох школах встановлюватимуть спецрамки та металодетектори, що допоможе виявляти небезпечні предмети.

Читайте також: Клименко - про безпеку в школі: Новий проєкт охопить майже 10 тисяч закладів

Офіцер СОБ зможе виступати з ініціативою щодо посилення безпеки в закладі освіти. "При цьому один із найважливіших моментів у його роботі - це спілкування з дітьми та проведення заходів із запобігання правопорушенням", - підкреслив Горбачов.

Горбачов уточнив, що офіцер СОБ підпорядковується відповідному відділу поліції громади.

Освітній омбудсмен закликав керівників шкіл сприяти роботі офіцерів СОБ, надавати їм Паспорт безпеки закладу освіти, наявність якого передбачає спільний наказ МВС та Міносвіти. “Оскільки одне з основних завдань офіцера СОБ - це пропускний режим до закладу освіти, унеможливлення доступу на територію закладу освіти сторонніх осіб та пронесення зброї й вибухонебезпечних речовин”, - додав він.

Для виконання цих завдань керівнику закладу освіти та офіцеру СОБ пропонується спільно розробити певний порядок дій учасників освітнього процесу в різних ситуаціях, способи комунікації тощо.

Читайте також: В Україні створили навчально-методичний посібник про безпечне освітнє середовище у громадах

Керівнику закладу освіти треба упорядкувати порядок пропуску і завчасно повідомляти поліцейського про прихід батьків та інших осіб до школи, щоб уникнути конфліктних ситуацій.

Інші сторони взаємодії будуть визначені під час безпосередньої роботи поліцейського у школі.

Крім того, Горбачов нагадав, що під час війни місцеві військові адміністрації мають право регулювати режим роботи закладів освіти, встановлювати певні обмеження щодо їхньої роботи з урахуванням безпекової ситуації конкретного населеного пункту.

Як повідомляв Укрінформ, у Нацполіції відбирають 500 офіцерів освітнього середовища.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-