З Оленівки вдалося повернути 23 поранених українських військових - правозахисниця

З Оленівки вдалося повернути 23 поранених українських військових - правозахисниця

Укрінформ
Загалом із Оленівки Донецької області наразі вдалося повернути на підконтрольну Україні територію 23 українських військовослужбовців.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко.

“Щодо цифр, то довгий час було зрозуміло, що у бараці на час вибуху перебувало 193 військовослужбовці. З них, за нашими підрахунками, було повернуто 23 військовослужбовці. Серед них були як важкопоранені, так і ті, які отримали легкі поранення і перебували після вибуху не у лікарнях, а на території Оленівської колонії”, - поінформувала правозахисниця.

Читайте також: МКС міг би відкрити справу щодо злочину росіян в Оленівці - Коордштаб

Катриченко розповіла, що вони вже опитали 10 військовослужбовців, які повернулися з полону і які були у цьому бараці.

“Окрім того, ми опитали і 3 медиків, які були свідками не надання (постраждалим у Оленівці — ред.) меддопомоги. Ми продовжуємо роботу і що важливо — ми намагаємося (і ми вже майже на фінальній прямій)... ми хочемо встановити прізвища усіх військовослужбовців, які перебували у цьому бараці (на момент цього інциденту — ред.)”, - сказала виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини.

Читайте також: Координаторка ООН в Україні: Росія має відповісти за теракт в Оленівці та обстріл села Гроза

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі.

За даними ОГП, вибух у колонії Оленівки був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

4 жовтня український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що у свіжому звіті ООН про права людини в Україні, де йдеться про серію вибухів у ніч на 29 липня 2022 року в колонії біля Оленівки, зазначається, що зафіксовані ушкодження не характерні для ураження боєприпасами HIMARS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-