Розгін Майдану: активісти повідомили про закриття справ щодо двох ексберкутівців

Розгін Майдану: активісти повідомили про закриття справ щодо двох ексберкутівців

Укрінформ
Дніпровський суд Києва закрив справу ексберкутівців Вадима Бетлія та Олега Козачишина щодо події розгону Майдану 30 листопада 2013 року через закінчення строків давності для притягнення до відповідальності.

Про це у Фейсбуці поінформувала ГО «Адвокатська дорадча група», передає Укрінформ.

«У своєму рішенні суд не надав оцінку доказам та не встановив винуватість обвинувачених. Представник потерпілого Оксана Михалевич (Oxana Mihalevich) подала апеляційну скаргу на це рішення», - зазначили активісти.

За інформацією ГО, у 2013 році Бетлій та Козачишин були міліціонерами 1-го відділення 2-го взводу 4-ї оперативної роти київського «Беркуту».

У «Адвокатській дорадчій групі» поінформували, що вони обвинувачувались у тому, що на виконання явно злочинного наказу, за попередньою змовою групою осіб: перевищили службові повноваження із застосуванням фізичної сили та спецзасобів до громадян, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 365 ККУ); здійснили службове підроблення, а саме - сфальсифікували рапорт (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 41, ч. 1 ст. 366 ККУ); незаконно перешкоджали мирному зібранню (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 41, ст. 340 ККУ).

Читайте також: Засуджені до трьох років «беркутівці» Ейсмонт і Мохонь досі не у в’язниці - прокурор

Зазначається, що цю справу передали до Печерського суду у 2020 році, і після низки відводів її передали в інший суд. Тож з березня 2021 це провадження слухала суддя Дніпровського суду Ірина Галига. У справі був у наявності один потерпілий.

За даними ГО, Бетлію та Козачишину інкримінували злочини середньої тяжкості - перешкоджання мирній акції та фальсифікація рапорту, строки давності по яких закінчились ще у 2018 році.

У «Адвокатській дорадчій групі» розповіли, що по тяжкому злочину - перевищенню службових повноважень працівником правоохоронного органу - строк давності сплив 30 листопада 2023 року.

Зазначається, що відповідно до Кримінального кодексу, термін давності, щоб притягнути до кримінальної відповідальності за тяжкі злочини, становить 10 років.

«04.12.2023 в Дніпровському суді мав би відбутись допит обвинувачених. Це завершальна стадія перед дебатами у справі. Але обвинувачені подали клопотання про закриття справи через закінчення строків давності - 10 років з моменту подій розгону Майдану. 13 грудня 2023 року суддя Ірина Галига ухвалила рішення про закриття провадження», - поінформували у ГО.

Читайте також: У 20 справах про розгін студентського Майдану спливає термін давності - прокурор

У «Адвокатській дорадчій групі» пояснили, що суд закрив розгляд справи за нереабілітуючими обставинами - тобто не виправдав підсудних, але й не ухвалив рішення, що їхня вина доведена.

Як повідомлялося, Шевченківський райсуд столиці у 2021 році засудив до реального терміну — трьох років позбавлення волі колишніх «беркутівців» Віктора Ейсмонта і Володимира Мохоня за силовий розгін студентського Майдану у ніч проти 30 листопада 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-