Політв'язня Марченка у колонії РФ тримають як «екстреміста» - Лубінець розповів про погрози й провокації

Політв'язня Марченка у колонії РФ тримають як «екстреміста» - Лубінець розповів про погрози й провокації

Укрінформ
В'язень Кремля, українець Олександр Марченко у колонії РФ піддається численним провокаціям з боку росіян, аби його знову притягнути до "покарання" за національною ознакою.

Про це у Телеграмі поінформував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

"Українцю систематично погрожують відправленням до психічної лікарні, він не отримує вхідну кореспонденцію, дзвінки рідним — під забороною! Олександр піддається численним провокаціям, аби його знову притягнути до "покарання" за національною ознакою", - наголосив Лубінець.

За словами омбудсмена, росіяни безпідставно тримають незаконно засудженого російським режимом до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму Марченка на обліку як "вивчаючого, пропагуючого, сповідуючого або розповсюджуючого екстремістську ідеологію, так званих "АУЕ".

"Наголошую, Олександр Марченко ніколи не був причетний до субкультури так званих "АУЕ", яка в Росії є забороненою, а за її сповідування все частіше відкривають сфабриковані кримінальні справи", - підкреслив уповноважений із прав людини.

За його словами, унаслідок цього російські тюремники можуть прискіпливіше ставитися до ув’язнених, які нібито чинять непокору, і потім їх "судять" та призначають "покарання" за статтею 282 КК РФ.

"Серед них у подальшому може опинитися і Марченко, стосовно якого в ФКУ ВК-8 УФСВП Росії по Республіці Бурятія і так постійно відбувається знущання", - заявив Лубінець.

Омбудсман закликав світову спільноту посприяти у припиненні знущань, які російський режим вчиняє над Марченком для поновлення його прав та визволення з незаконного ув’язнення.

Читайте також: У Росії українського політв’язня Кремля Марченка погрожують відправити до психічної лікарні

Як повідомлялося, Марченка 17 грудня 2018 року затримало "МДБ ДНР". Він перебував 2 місяці у донецькій "Ізоляції", де зазнав тортур. Згодом чоловіка передали представникам ФСБ. 26 листопада 2020 року Марченка, звинуваченого у РФ у "шпигунстві", засудили до 10 років позбавлення волі.

16 листопада 2022 року Верховний суд РФ залишив вирок українському політв'язню без змін.

У січні 2023 року Марченка оштрафували за "публічну дискредитацію російської армії".

Свого часу Марченку видалили щитоподібну залозу, тому для підтримки життєдіяльності йому необхідно регулярно приймати гормональні препарати.

Правозахисний центр "Меморіал" визнав Марченка політв'язнем.

Фото: Об'єднання родичів політв'язнів Кремля

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-