Перетин державного кордону: які служби допоможуть розібратися з правилами та потрібними документами

Перетин державного кордону: які служби допоможуть розібратися з правилами та потрібними документами

Укрінформ
За 8 місяців 2022 року загальний пасажиро-транспортний потік через кордон значно збільшився

Щоденно на гарячу лінію ДПСУ почали надходити сотні дзвінків із запитаннями про те, які документи необхідно мати при собі для перетину кордону, що можна брати з собою, скільки валюти мати при собі, чи діють карантинні обмеження та як перетнути кордон на автомобілі. Однак не всі ці питання належать до компетенції прикордонників.

Окрім ДПСУ, ще низка служб контролюють питання щодо перетину кордону. Тому прикордонники створили пояснювальне відео, в якому детально розповіли про те, хто за що відповідає в пункті пропуску, а також з якими питаннями й до якої служби краще звертатися.

Отже, контроль осіб та документів в пункті пропуску – здійснює Державна прикордонна служба. До неї ви можете звертатися із наступними запитаннями, щоб дізнатися про перелік необхідних документів для виїзду:

  • як перетнути кордон з неповнолітньою дитиною;
  • як перетнути кордон дитині з мамою, але без батька, або без обох батьків;
  • хто може супроводжувати дитину за кордон;
  • як виїхати за кордон людині з інвалідністю;
  • як виїхати за кордон чоловіку, який непридатний/тимчасово непридатний до військової служби;
  • перелік категорій чоловіків, яким дозволений виїзд за кордон станом на жовтень 2022 року;
  • можливі обмеження щодо виїзду за кордон тощо.

Приклад: наразі формальні вимоги для виїзду дітей за кордон спрощені. Станом на жовтень 2022 року, якщо дитину супроводжує лише один із батьків, він може вивезти дитину без нотаріальної згоди другого з батьків, як вимагалось раніше. Водночас немає значення, чи перебувають батьки в шлюбі, чи розлучені.

Під час перетину кордону одному з батьків знадобиться лише документ, що ідентифікуватиме дитину та підтверджуватиме родинні зв’язки (закордонний паспорт дитини; або внутрішній паспорт громадянина України; або свідоцтво про народження).

Також нагадаємо, що хоча наразі для чоловіків, віком від 18 до 60 років, виїзд за кордон заборонений, є категорії чоловіків, яких ці обмеження не стосуються. З повним переліком ви можете ознайомити на сайті Верховної Ради України – Закон про «Мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Щодо інших актуальних запитань про перетин кордону, ви можете звернутися в Службу «Довіра» ДПСУ, або самостійно знайти інформацію у чат-боті ДПСУ за тегом "dovirabot".

Якщо ж ви збираєтесь виїхати за кордон машиною, або привезти з-за кордону автомобіль чи перевезти гуманітарний вантаж, чи вас хвилює, які речі можна брати з собою – звертайтеся до Державної митної служби. Митники підкажуть:

1. Як оформити автомобіль;

2. Як оформити товар і вантаж;

3. Як заповнити декларацію;

4. Як оформити гуманітарний вантаж;

5. Які товари, заборонені до ввезення в Україну;

6. Порядок ввезення товарів військового призначення;

7. Як правильно декларувати валюту: коли усно, а коли письмово;

8.  Яке мито та з чого треба платити тощо.

Приклад: якщо ви виїжджаєте за кордон і вивозите з собою заощадження, у тому числі валютні цінності, то потрібно декларувати валюту письмово: у разі, якщо сума становить понад 10 тисяч євро, то при проходженні митного контролю, необхідно заповнити митну декларацію, а якщо сума невелика – досить усного декларування.

Багато громадян перетинають кордон з домашніми улюбленцями. Відтак, необхідно враховувати й певні умови та правила щодо вивезення за кордон тварин. Ці питання контролює Держпродспоживслужба.

Приклад: щоб виїхати за кордон з вашим улюбленцем, ви повинні мати при собі його ветеринарний паспорт міжнародного зразка (номерний), в якому буде міститися інформація про комплексну вакцинацію та чипування. Перевозити тварину потрібно за певними правилами: у контейнері, переносці, з намордником чи без тощо.

До речі, у Держпродспоживслужби ви також можете дізнатися, як транспортувати тварину окремо від господаря і які документи для цього необхідні.

Також залишаються актуальними й вимоги щодо карантинних обмежень під час в'їзду до країн ЄС. То ж здобути інформацію щодо вакцинації ви можете у Міністерства охорони здоров’я України. Там ви можете дізнатися про:

  • перелік країн ЄС, що відкриті для України у 2022 році;
  • необхідність сертифіката про вакцинацію для в’їзду в країни ЄС;
  • вимоги щодо ПЛР-тестування чи проходження обов’язкового карантину;
  • необхідність оформлення страхового поліса;
  • інші вимоги чи обмеження на в'їзд через COVID-19.

Про загальні правила в’їзду в іноземну державу, умови та необхідні документи, ви можете дізнаватись в Міністерстві закордонних справ України. Відомство опікується захистом прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном.

До речі, плануючи поїздку, ви можете використовувати систему ДРУГ: там є важлива інформація про умови перетину кордону від країни, куди ви в'їжджаєте. А в разі виникнення надзвичайної ситуації за кордоном – використовуйте цю систему, щоб отримати від МЗС допомогу чи інструкції, як далі діяти.

Матеріал підготовлений в рамках інформаційної кампанії "Все про правила перетину кордону" Державної прикордонної служби України за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-