Карту поляка вже отримали близько 150 тисяч українців

Карту поляка вже отримали близько 150 тисяч українців

Ексклюзив
Укрінформ
У 2021 році польські консульські установи видали громадянам України 9605 карт поляка, а загальна кількість виданих документів цього типу в Україні з 2008 року становить 146 628.

Про це йдеться у відповіді МЗС Польщі на інформаційний запит кореспондента Укрінформу.

Упродовж останніх трьох років, в 2019-2021 роках, спостерігалося зниження кількості виданих карт поляка в Україні: менш як 10 тисяч на рік. Найбільше карт поляка надано громадянам України в 2016-2018 роках, тоді щороку видавалося 13-15 тисяч цих документів.

Карта поляка - документ, який підтверджує належність особи до польського народу поза межами історичної батьківщини. Закон «Про карту поляка» був ухвалений Сеймом Польщі 7 вересня 2007 року. Згодом до нього вносилися зміни. Зазначений статус надається особам, які зможуть документально підтвердити приналежність їхніх предків до польського народу.

Читайте також: Польща торік майже на третину збільшила видачу віз українцям

Власник цього документа має низку пільг на території Польщі. Зокрема, йдеться про спрощену процедуру отримання дозволу на постійне перебування в країні, прискорену процедуру набуття громадянства. Крім того, передбачаються пільги при вступі до вишів, на проїзд у громадському транспорті, відвідуванні музеїв тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-