МЗС відпрацьовує два плани для евакуації українців з Афганістану

МЗС відпрацьовує два плани для евакуації українців з Афганістану

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ України заявили, що евакуація українських громадян з Афганістану розпочнеться, як тільки будуть вирішені необхідні завдання щодо цього питання, і сподіваються, що це відбудеться вже найближчим часом.

Про це Укрінформу повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Він нагадав, що загалом понад 150 українців, членів їхніх родин та інших іноземців повідомили про бажання бути евакуйованими із Афганістану.

«МЗС разом із причетними відомствами працює над створенням умов для їхньої безпечної евакуації. Відпрацьовуємо два плани: вивезення громадян на літаку, який вже знаходиться в аеропорту Кабула, та евакуація літаком Міністерства оборони України, який відлетів сьогодні з Києва», - зазначив Ніколенко.

Він додав, що українські дипломати наразі безпосередньо вирішують три завдання.

Зокрема, перше - безпечний коридор для доступу в аеропорт, адже ситуація там залишається частково неконтрольованою, частина аеропорту закрита, інша частина контролюється іноземними військами, на під’їздах до аеропорту розміщується низка блокпостів.

Друге - безпечна посадка людей на літак та його технічна підготовка. «Усі ми бачили кадри в новинах, який натовп зібрався в аеропорту Кабула, як люди намагаються зачепитися хоч за якусь можливість потрапити в літаки. Відбулася також дисфункція обслуговуючих компаній, насамперед для заправки пального», - констатував речник МЗС.

Третє - отримання дозволу на зліт та безпечний вихід літака з території Афганістану.

«Евакуація розпочнеться, щойно будуть вирішенні ці питання. Ми сподіваємося, що це відбудеться вже найближчим часом», - сказав Ніколенко.

Речник МЗС також зазначив, що під час ранкової розмови з одним із дванадцятьох українців, які перебувають на колишній військовій базі поблизу Кабула, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба отримав запевнення, що негайної загрози життю і здоров’ю наших співгромадян немає.

«Їхній стан задовільний. Вони можуть вільно пересуватися базою. Наше посольство підтримує з ними регулярний зв'язок, взаємодіє з причетними сторонами задля розблокування бази і евакуації. Група також має альтернативний варіант допомоги від роботодавця», - повідомив дипломат.

Читайте також: ЄС доведеться розмовляти з «Талібаном» – Боррель

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 17 серпня, очільник МЗС Дмитро Кулеба поінформував, що по допомогу в евакуації з Афганістану до дипломатів звернулися 153 українці. З ними постійно підтримується зв'язок, прямої загрози їхньому життю наразі немає.

Раніше речник МЗС Олег Ніколенко повідомив, що дипломати підтримують зв'язок із заблокованими на військовій базі в Афганістані українцями і будуть інструктувати про подальші кроки, коли з'явиться можливість евакуації.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити до столиці Афганістану. «Талібан» заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу руху «Талібан» Мухаммед Наїм заявив про «завершення війни» в Афганістані та зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Президент України Володимир Зеленський 16 серпня повідомив, що з Кабула українським літаком евакуювали 80 осіб, у тому числі вісьмох українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-