Раді пропонують посилити кримінальну відповідальність за катування

Раді пропонують посилити кримінальну відповідальність за катування

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про посилення кримінальної відповідальності за катування.

Як передає Укрінформ з посиланням на сайт парламенту, ініціював відповідний законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу щодо кримінальної відповідальності за катування» (№5336) Кабінет Міністрів.

«Метою законопроєкту є приведення у відповідність положень Кримінального кодексу України до положень Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність видів поводження та покарання», - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Двом бойовикам оголосили підозру за катування українських військових у «в’язницях» Донеччини

Так, законопроєктом пропонується встановити, що катуванням є будь-яка умисна дія, спрямована на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, вчинена з метою примусити її чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі. Зокрема, з метою отримати інформацію чи зізнання або покарати її чи іншу особу за дії, скоєні нею або іншою особою, або у скоєнні яких вона чи інша особа підозрюється, а також з метою залякування чи дискримінації її або інших осіб.

Читайте також: Не давали дихати: заарештований у Криму журналіст Єсипенко заявив про тортури

Законопроєктом передбачено встановити, що катування карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років. Те саме діяння, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, каратиметься позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Окрім цього, катування, вчинене представником держави, у тому числі іноземної, каратиметься позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте також: Тортури Єсипенка в окупованому Криму: Денісова звернулась до омбудсмена РФ

Проєктом закону передбачається, що звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності не застосовується у разі вчинення катування представником держави, у тому числі іноземної.

Як повідомлялося, зараз, відповідно до статті 127 Кримінального кодексу України, катування карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості, караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-