Меморіал воякам УНР відкрили у Дніпрі

Меморіал воякам УНР відкрили у Дніпрі

Фото
Укрінформ
У Дніпрі на Соборній площі відкрили меморіального Хреста загиблим за вільну Україну воякам УНР, які полягли у боях проти більшовиків та отамана Махна у 1919 році.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Як і майже сто років тому, зараз триває українсько-московська війна за незалежність України. Але тепер ми маємо потужну, оновлену армію. І разом ідемо до нашої перемоги», - зазначив народний депутат Андрій Денисенко, який разом з громадською організацією «Січ» доклав зусиль, аби з’явився цей монумент.

Форма пам’ятника нагадує хрест, який використовувався в нагородах і символах УНР. Його встановлено неподалік від місця, де поховані 14 воїнів УНР, які воювали в полку «Січових стрільців – Вільних козаків».

Автор меморіального знаку - заслужений художник України Гарнік Хачатрян.

Громадські активісти вважають, що встановлення меморіалу загиблим в боях Армії УНР буде гідним відновленням історичної справедливості, оскільки перша спроба встановлення меморіалу тут була у січні 1919 року, відразу після поховання бійців. 4 січня, наступного дня після боїв з більшовиками та Махном, вояки УНР проводжали у останню дорогу своїх побратимів. Жалобна процесія розтягнулася на кілька кварталів. На Соборній площі, на місці поховання було встановлено дерев’яний хрест, а громада міста розпочала збір коштів на встановлення пам’ятника. Однак встановити меморіал так і не встигли – уже через кілька тижнів більшовики, зібравши підкріплення, знову зайняли Катеринослав.

На відкриття пам’ятного хреста зійшлися сотні дніпрян, щоб відзначити День соборності України. Архієпископ Дніпропеторовський та Криворізький УПЦ КП Симеон освятив хрест, а Олег Скрипка презентував дніпрянам марш нової армії «Зродились ми великої години».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-