У Польщі призупинили депортацію 13-річної українки з Донбасу

У Польщі призупинили депортацію 13-річної українки з Донбасу

Укрінформ
Понад 20 тисяч підписів під петицією в Інтернеті і відповідний резонанс у суспільстві та місцевих ЗМІ призупинили процес депортації з Польщі 13-річної українки Дарини Шерстюк та її мами.

Петицію направлено до Управління з питань іноземців, речника з прав дитини РП, Гельсінської фундації з прав людини і глави МВС Польщі, інформує власний кореспондент Укріноформу в РП.

Під петицією в Інтернеті “Допоможіть нам призупинити депортацію нашої шкільної колеги Дарини Шерстюк” за декілька днів підписалися понад 21 тис. осіб. У ній батьки і діти з класу Дарини, даючи дівчинці дуже позитивну характеристику і наголошуючи на її бажанні і далі навчатися у Польщі, закликали усіх небайдужих призупинити процес її депортації. 

“Наша колега хотіла б і далі навчатися в нашій школі, вона має багато друзів і прихильних вчителів. В науці вона дуже цілеспрямована і ми не розуміємо, чому Польща хоче в неї це відібрати. Ми проти депортації Дарини і боротимемося за шанс для навчання нашої колеги в школі”,- йшлося у петиції. У ній зазначалося, що у своєму житті вона пережила значно більше поганого, ніж більшість її польських ровесників.

Речник з прав дитини в Польщі Марек Міхаляк після зустрічі з Дариною та її мамою звернувся до Управління з питань іноземців РП з проханням переглянути рішення про депортацію. Він повідомив, що воно було прийнято з порушеннями: у процесі прийняття рішення не проведено співбесіди з дівчинкою, чого вимагає міжнародна конвенція з прав дитини, а також не отримано експертизи психолога.

Управління з питань іноземців Польщі у вівторок поінформувало, що рішення про депортацію Дарини Шерстюк і її мами до 1 січня 2017 року призупинено і вони зможуть легально перебувати в Польщі до завершення розгляду їхньої справи про надання їм статусу міжнародної охорони на території Польщі.

Дарина Шерстюк разом з мамою приїхали до Польщі з окупованої території Донбасу в 2014 році. Їм вже раз відмовлено в наданні притулку, але на це рішення було подано апеляцію, яка також завершилася відмовою.

Українцям з окупованих територій Донбасу чи анексованого Криму, як правило, відмовляють у наданні притулку в Польщі. Управління з питань іноземців Польщі мотивує ці рішення тим, що на підконтрольній Україні  території цим особам нічого не загрожує і вони можуть там жити.

Фото: www.change.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-