Депортація кримських татар точно відповідає визначенню геноциду - Вжесневський

Депортація кримських татар точно відповідає визначенню геноциду - Вжесневський

Укрінформ
Кримські татари під радянською владою не лише зазнали геноциду, а й пережили спробу повного знищення історичної пам’яті про себе.

Таку думку під час виступу у федеральному парламенті Канади висловив депутат від правлячої Ліберальної партії Борис Вжесневський, передає кореспондент Укрінформу.

«Депортація кримських татар у 1944 році відповідає одразу трьом міжнародно визнаним критеріям визначення геноциду. Це був не лише план із фізичного знищення кримських татар, він мав на меті також стерти будь-яку згадку їх перебування в Криму: історичний етноцид», - сказав Вжесневський.

Він додав, що сучасні кримські татари, які стали жертвами сталінського геноциду, окрім постійних утисків та нападок, вимушені ще й постійно бачити портрет свого мучителя – Сталіна – на офіційних окупаційних заходах в Криму.

«Путін обрав курс імперіалістичної експансії у сусідні країни та відновлення культу Сталіна. Спокусливо красивий Крим перетворився на «півострів страху» для корінного народу», - зазначив депутат.

Нагадаємо: ухвалена у 1948 році Генеральною асамблеєю ООН Конвенція про запобігання злочинові геноциду та покарання за нього, визначає геноцид як дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, будь-яку національну, етнічну, расову чи релігійну групу шляхом вбивства членів цієї групи; заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу; навмисного створення нестерпних умов проживання; вжиття заходів, направлених на запобігання народження дітей; чи примусової передачі дітей від однієї групи людей до іншої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-