Канада не хоче визнавати депортацію кримських татар геноцидом - депутат

Канада не хоче визнавати депортацію кримських татар геноцидом - депутат

Укрінформ
Уряд Канади відмовляється визнавати депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду.

Про це заявив депутат від опозиційної Консервативної партії Керрі Діотте, який подав до федерального парламенту законопроект про засудження геноциду кримських татар та запровадження у Канаді дня пам’яті їх депортації.

«Уряд Джастіна Трюдо виступає проти ухвалення закону С-306 та визнання депортації 1944 року актом геноциду», - сказав Діотте.

За його словами, уряд наполягає на відсутності консенсусу щодо трагічних подій 1944 року. «Чинний уряд не лише переконаний, що Канада не повинна визнавати минулі акти геноциду допоки ООН дозволить їй, що суперечить канадській традиційній підтримці жертв геноциду, а й заперечує існування історичного консенсусу щодо природи подій 1944 року», - зазначив депутат.

На його переконання, примусове позбавлення корінного народу Криму його батьківщини є нічим іншим, як геноцидом. «Йосип Сталін видав наказ, яким вислав кримських татар у заслання до Центральної Азії. СРСР вирвав невинних людей із їх домівок, запхав у вагони для худоби та відправив на загибель. Вони були стерті з історії, позбавлені мови, культури та віри. Це є геноцидом», - пояснив Діотте.

Він висловив припущення, що у своєму запереченні геноциду кримських татар Канада піддалася на тиск режиму Путіна.

Депутат також наголосив, що нині кримські татари знову постали перед небезпекою з боку Росії та звернувся із закликом до влади підтримати їх. «Нині під владою Володимира Путіна кримські татари наштовхнулися на нову небезпеку. Уряд Джастіна Трюдо не бажає виступити на їх захист. Я закликаю змінити цю ганебну позицію», - підсумував Діотте.

Нагадаємо: Свій законопроект С-306 Керрі Діотте подав до парламенту наприкінці вересня. Зараз він проходить етап обговорення серед депутатів. Минулого року Верховна Рада офіційно визнала депортацію кримських татар 1944 року актом геноциду. Таким чином Україна стала першою країною світу, яка ухвалила таке рішення. Український парламент також закликав інші держави визнати цей злочин геноцидом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-