Польські ЗМІ: українські заробітчани рятують пенсійну систему країни

Польські ЗМІ: українські заробітчани рятують пенсійну систему країни

Укрінформ
Трудові мігранти з України, яких щороку більшає в Польщі, допомагають рятувати систему соцстрахування Польщі (ZUS) в умовах демографічної кризи і збільшення кількості польських пенсіонерів за рахунок зменшення пенсійного віку у країні.

Про це пише польське видання Dziennik Gazeta Prawna.

Видання зазначає, що кількість українців, які платять внески в ZUS за останній рік зросла на 70% - з 101 тис. до 172 тисяч. Українці зараз становлять 64% від усіх іноземців, які сплачують соціальні внески в Польщі.

Видання зауважує, що торік Польща видала українцям 813 тисяч дозволів на працю в РП, а в цьому році ця цифра сягнула 938 тисяч. Підкреслюються, що польські працедавці охоче працевлаштовують українців не з приводу нижчих зарплат, а тому, що в Польщі вже починає не вистачати робочих рук.

Dziennik Gazeta Prawna звертає увагу, що наступного року 300 тис. поляків вийде на пенсію, на що вплинуло зниження нещодавно пенсійного віку у країні. Тому, українці, кількість яких в останні роки в Польщі зростає, покриватимуть прогалину на польському ринку праці і зниження сплати соціальних внесків до ZUS.

Газета зауважує, що з 2014 року діє угода між Україною і Польщею, яка передбачає, що соціальні внески після досягнення українцями пенсійного віку передаватимуться до української соціальної системи і дораховуватимуться до пенсій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-