У британському парламенті закликають визнати Голодомор геноцидом українців

У британському парламенті закликають визнати Голодомор геноцидом українців

Укрінформ
Депутат британського парламенту від Лейбористської партії Рупа Хук закликала уряд виявити солідарність з українським народом і офіційно визнати Голодомор 1930-х років геноцидом.

Про це повідомляє ВВС Україна.

"Пані Хук, яка в британському парламенті представляє виборчий округ Центральний Ілінг і Актон, що в західному Лондоні, сказала, що без такого визнання українці почуваються забутими", - йдеться у повідомленні.

Однак лідер Палати громад Девід Лідінгтон, який у минулому кабінеті прем'єр-міністра Кемерона був міністром у справах Європи, сказав, що питання щодо терміну геноцид мають вирішувати судді.

Рупа Хук, яка в суботу брала участь у заходах з нагоди Дня пам'яті про Голодомор в Українській автокефальній православній церкві в Актоні, відзначила, що британський уряд пасе задніх у визнанні сталінського голоду актом геноциду.

"Це звірство було викрите британськими журналістами, але британський уряд досі не визнав його геноцидом, - сказала пані Хук, яка до обрання в парламент працювала викладачем і журналістом. - Чи можемо ми отримати термінову заяву про це, чому ми досі не зробили цього вслід за іншими країнами?".

Лідінгтон, який виступав від імені уряду, сказав, що класифікувати цей історичний злочин як геноцид можуть лише судді.

"Принцип, яким керується уряд, вам відомий. Він полягає в тому, що, на наше переконання, рішення про термін геноцид - через те, що він має потенційно кримінальні наслідки в наш час стосовно тих, хто виконував ці геноцидні дії, - повинні ухвалювати судді, а не уряди, - сказав Лідінгтон і додав, - Але це не повинне жодною мірою применшувати нашого почуття жаху від того, що діялося в Україні в 1930-х".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-