Кабмін ухвалив концепцію реформи системи охорони здоров'я

Кабмін ухвалив концепцію реформи системи охорони здоров'я

Оновлено
Укрінформ
На засіданні Кабінету міністрів в середу було затверджено концепцію реформи системи охорони здоров'я.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Концепція пропонує модель такої системи (національної системи медичного страхування - ред.) і поетапного шляху, як її можна впровадити", - сказав заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

За його словами, концепція стосується трьох напрямків: збір внесків через загальне оподаткування, які йтимуть у держбюджет; створення національного страховика - оператора коштів держбюджету "Національна служба здоров’я"; оплата за кожну окрему послугу.

За словами заступника міністра, українці вже у 2017 році зможуть вільно обирати свого лікаря на рівні первинної допомоги.

"На рівні первинної допомоги (план на 2017 рік - ред.) - вільний вибір лікарів. Ми відкріпляємо пацієнтів від дільниць, де вони знаходяться. Кожний може обрати того лікаря, якого він хоче", - сказав Котвонюк.

За його словами, після того, як пацієнт підпише угоду з лікарем, далі вирішуватиметься фінансове питання: "Ми пускаємо гроші за цим вибором. На контрактній основі, тобто людина приходить до лікаря, укладає з ним угоду і влада оплачує".

Крім того, додав заступник міністра, найближчим часом буде надано методику формування госпітальних округів, а на місцях плануватимуться і округи, і мережа навколо них. 

Уряд також проведе перерозподіл коштів медичної субвенції за 2016 рік.

Крім того, з 1 січня відбудеться підвищення заробітної плати медпрацівників на 30% та буде збільшено видатки на закупівлі ліків на 2 млрд грн.

Загалом концепція передбачає, що пацієнти зможуть вільно обирати лікаря, фінансування відбуватиметься шляхом укладення прямих договорів з лікарем, а оплата за цими договорами здійснюватиметься через Національну службу здоров'я, створення якої передбачається протягом 2017 року.

Головним принципом зміни системи фінансування, згідно з затвердженою концепцією, є оплата державою гарантованого пакету медичних послуг кожному громадянину. При цьому фінансування відбуватиметься за рахунок загальних податків, додаткових зборів не передбачається. Для послуг, які держава не може покрити, будуть розроблені механізми покриття їх вартості для громадян - приватне медичне страхування, механізм легальної співоплати за медпослугу. 

Першою на новий принцип фінансування медичної сфери перейде первинна ланка. Перехід на нову систему вторинної ланки готується через створення госпітальних округів, постанова про які також затверджена на засіданні уряду.

Нагадаємо, Кабмін на сьогоднішньому засіданні розглянув 10 постанов щодо реформування системи охорони здоров'я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-