Три роки після розгону Майдану: потерпілі вимагають від ГПУ пришвидшити розслідування

Три роки після розгону Майдану: потерпілі вимагають від ГПУ пришвидшити розслідування

Фото
Укрінформ
Потерпілі від дій правоохоронців під час силового розгону Майдану 30 листопада 2013 року вимагають від Генпрокуратури пришвидшити розслідування тих подій.

Про це близько 10 активістів заявили у вівторок біля Стели Незалежності, де розвісили портрети головних організаторів силового розгону мирної акції починаючи від екс-президента Віктора Януковича, тодішніх керівників правоохоронних органів і закінчуючи командирами спецпідрозділу "Беркут", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми сьогодні вийшли нагадати про злочини, скоєні в ніч на 30 листопада 2013 року правоохоронцями під час силового розгону мирної акції на Майдані. Розслідування тих подій прокуратурою ведеться дуже повільно. На сьогодні в судах розглядають лише два кримінальні провадження щодо дій Попова (колишнього голови КМДА Олександра Попова - ред.) і щодо деяких командирів спецпідрозділу "Беркут" Миколи Тягнирядна, Юрія Шевченка, Андрія Дидюка і Євгена Антонова",- сказав активіст, один з потерпілих на Майдані 30 листопада 2013 року Віталій Кузьменко.

Він зауважив, що не один з безпосередніх виконавців силового розгону активістів досі не покараний. Більше того, за словами Кузьменка, більшість з них прокуратурою досі навіть не встановлені.

Кузьменко також зазначив, один із підозрюваних командирів екс-беркутівець Дидюк наразі продовжує перебувати на службі в правоохоронних орган "і навіть отримав підвищення після проходження атестації в Нацполіції".

Потерпілі на Майдані в ніч на 30 листопада 2013 року днями направили відкритого листа на ім'я Президента України з вимогами про відставку Генерального прокурора України Юрія Луценка, через те, що за той час, який він перебуває на посаді ГПУ розслідування подій 30 листопада 2013 року на Майдані належним чином не проводиться, справи до суду не передаються.

Водночас, потерпілі вимагають створити спеціалізований суд, який би зміг "оперативно і об'єктивно розглядати справи Майдану".

Активісти також вимагають оприлюднити результати атестації працівників Нацполіції.

"Оприлюднити прізвища тих працівників, які брали участь у розгоні Майдану і негайно їх звільнити з лав правоохоронних органів. Це не припустимо, коли особа проходить обвинуваченою по справі і водночас продовжує перебувати на службі", - наголосив Кузьменко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-