Річниця Голодомору: стала відома програма заходів

Річниця Голодомору: стала відома програма заходів

Укрінформ
Український інститут національної пам'яті 22-26 листопада ініціює заходи до Дня пам'яті жертв Голодомору. 

Про це повідомляє прес-служба УІНП.

Основні заходи відбудуться 26 листопада, в суботу. У програмі:

14:30 - вшанування біля Національного меморіалу жертв Голодомору за участю свідків Голодомору, Президента України Петра Порошенка, очільників українських церков, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради, членів Платформи європейської пам'яті та сумління, представників дипломатичних установ, громадськості (вул. Лаврська, 3);

16:00 - загальнонаціональна хвилина мовчання та акція "Запали свічку пам'яті";

17:30-19:00 - благодійно-просвітницька акція "Свічка пам'яті" в Національному палаці мистецтв "Україна". Під час заходу прозвучать народні псалми від гурту "Стодивниця" (керівник Ірина Барамба) та духовна музика у виконанні хору Київської православної богословської академії "Axios" (регент Надія Купчинська), поезія у виконанні Ахтема Сеїтаблаєва, Каті Степанкової, Наталі Васько, Лариси Руснак, Анатолія Матвійчука, "Свічка" від народної артистки Оксани Білозір.

У малому залі палацу відбудеться відкрита лекція про Голодомор Людмили Гриневич. Також збиратимуть кошти на підтримку геріатричного центру в Станиці Луганській, що на лінії перетину з окупованою територією.

Серед заходів 22 листопада - круглий стіл "Український Голодомор. З якими аргументами треба звертатися до ООН для визнання Голодомору геноцидом?" та презентація книжки "1933: "І чого ви ще живі?" (упорядник Тетяна Боряк) у Київському міському будинку вчителя (о 17:00); презентація сайту та логотипу Національного музею "Меморіал жертв Голодомору", майстер-класи для військовослужбовців з військового госпіталю від іконописця Левка Скопа та майстрині з соломоплетіння Раїси Павленко (15:00, вул. Лаврська, 3).

24 листопада у Києві стартує триденне засідання Платформи європейської пам'яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience) - міжнародного проекту, покликаного досліджувати діяльність і злочини тоталітарних режимів у Європі в XX столітті та не допустити відновлення тоталітаризму. Платформа створена 14 жовтня 2011 року в Празі під час саміту прем'єр-міністрів Вишеградської групи. Станом на травень 2015 року вона об'єднувала 51 учасника з 13 країн ЄС, Молдови, України, Ісландії, США та Канади. Від України до Платформи входять Український інститут національної пам'яті, Меджліс кримських татар, Центр дослідження визвольного руху (о 13:00, комітети Верховної Ради України).

Також 24 листопада УІНП презентує проект "Незламні", що розповідає про 15 постатей, яких пережите в 1932-1933 роках не знищило ні фізично, ні духовно. Це - автор Акта проголошення незалежності України у 1991-му Левко Лук'яненко, оперна співачка Євгенія Мірошниченко, дисиденти Іван Світличний та Олекса Тихий, видатна художниця Катерина Білокур, письменники Василь Барка, Олесь Гончар, лікарка Нонна Ауска, поет Дмитро Білоус, філософ Микола Руденко, модель Євгенія Сакевич-Даллас, творець музеїв Михайло Сікорський, кінодраматург Борис Хандрос, прозаїк Анатолій Дімаров, живописець Опанас Заливаха (Національний музей "Меморіал жертв Голодомору", 12.00).

25 листопада відбудеться презентація документального фільму "Окрадена Земля", що базується на раніше не відомих архівних документах, коментарях провідних дослідників і спогадах свідків Голодомору. В тому числі - із пограниччя з Російською Федерацією, з Харківщини та Донеччини (о 18:00, Український дім).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-