В ОБСЄ закликали подолати безкарність щодо злочинів проти журналістів

В ОБСЄ закликали подолати безкарність щодо злочинів проти журналістів

Укрінформ
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович закликала держави-учасниці ОБСЄ активізувати свої розслідування і виявити та притягнути до відповідальності тих, хто скоює злочини проти журналістів.

Відповідна заява до Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів оприлюднена на сайті ОБСЄ.

"Чиновники в усіх регіонах ОБСЄ не мають змоги вжити заходів, щоб скоротити велику кількість нападів на журналістів, і вони не в змозі протистояти проблемі безкарності", - заявила Міятович.

За її словами, більшість нападів на журналістів залишаються без розслідування.

"Сумні факти такі, що дев'ять з кожних десяти вбивств журналістів ніколи не розкриваються і що переважна більшість фізичних нападів на журналістів не розслідуються. Ці статистичні дані показують, що ми не можемо відмовитися і здатися у боротьбі за безпеку журналістів та свободу ЗМІ", – наголосила вона.

Так, довгий список убитих журналістів в регіоні ОБСЄ, у випадках яких винні досі залишаються на волі, включає серед багатьох інших таких осіб як: Славко Чурувія (1999), Георгій Гонгадзе (2000), Мартін О'Хаган (2001), Мілан Пантіч (2001), Вероніка Черкасова (2004), Душко Йованович (2004), Пол Хлєбніков (2004), Ельмар Гусейнов (2005), Анна Політковська (2006), Алішер Саїпов (2007), Грант Дінк (2007), Наталя Естемірова (2009), Хаджимурад Камалов (2011), Ахмеднабі Ахмеднабієв (2013), і Павло Шеремет (2016).

"Імена цих мужніх журналістів не тільки є доказом провалу у захисті представників засобів масової інформації, вони також є свідченням низької або навіть неіснуючої політичної волі для вирішення питання про безкарність", – наголосила Міятович.

Вона також підкреслила, що "жорсткої риторики недостатньо, багато держав-учасників повинні перетворити слова в конкретні справи і конкретні дії".

Як повідомляв Укрінформ, у середу, 2 листопада, втретє відзначається Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-