Гройсман – мітингувальникам: Уряд встановив абсолютно чесну ціну на газ

Гройсман – мітингувальникам: Уряд встановив абсолютно чесну ціну на газ

Фото
Укрінформ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман зустрівся з учасниками акції протесту та розповів їм про кроки, яких вживає уряд для підвищення рівня життя людей та реформування нафтогазової сфери.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Зокрема, Прем'єр-міністр пояснив, що 1 травня уряд встановив ринкову ціну на газ в Україні, що відповідає ціні, яка формується на європейських ринках. Таке рішення дозволить побороти корупцію у газовій сфері, а також сприятиме досягненню енергетичної незалежності країни.

За його словами, існування пільгової ціни на газ в Україні слугувало джерелом вимивання мільярдів доларів з держбюджету. Пільговий газ списували на населення, продавали комерційним структурам за повною ціною, а на решті - збагачувалися так звані газові "королі" і "королеви". Держава ж компенсувала різницю НАК "Нафтогаз України", зокрема у 2014 році обсяг такої компенсації сягнув 114 млрд грн.

Натомість за 4-5 місяців після запровадження ринкової ціни на газ Україна наростила видобуток газу на 50 млн кубічних метрів, а наступного року понад півмільярда кубічних метрів українського газу буде закачано до сховищ, наголосив Прем'єр.

"Це говорить про те, що ми будемо зменшувати закупівлю імпортного газу за валюту з-за кордону. За 3-5 років ми будемо енергонезалежною країною", - підкреслив він.

Гройсман також зазначив, що нещодавно у Парижі ПАТ "Укртрансгаз" та французька компанія Engie підписали угоду, за якою іноземна компанія отримала можливість постачати природний газ в Україну з можливістю подальших прямих продажів українським трейдерам та споживачам. Це є свідченням формування ринку газу в Україні і стало можливим тільки після запровадження ринкової ціни на газ, підкреслив глава уряду.

 Що ж стосується тарифів на житлово-комунальні послуги, то, за словами Гройсмана, їх встановлює не уряд, а формують місцеві теплокомуненерго.

"Механізму мораторію уряду на підвищення тарифів немає. Тому що будь-який мораторій призводить до того, що те, що коштує 100 грн, ми продаємо за 50 - ми йдемо в збитки і руйнуємо країну", - зазначив він.

Водночас Кабмін передбачив механізм адресної безповоротної державної підтримки для громадян, які потребують компенсації після запровадження ринкової ціни на газ - систему субсидій. Також створений інструмент 12-місячної розстрочки на оплату житлово-комунальних послуг для громадян, які не можуть чи не хочуть скористатися субсидіями, зазначив Прем'єр-міністр.

Крім того, Кабмін працює над розробкою рішень щодо монетизації субсидій.

"Уряд України встановив абсолютно чесну ціну на газ. Те, що ми зробили, – це крок, який раз і назавжди розв'яже Україні руки", - заявив Гройсман.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-