31 жовтня: найголовніше за день

31 жовтня: найголовніше за день

Укрінформ
Українців шокували е-декларації чиновників. Парубій обіцяє, що "шалені гроші" нардепам не дадуть. Другий тур у Молдові: Додон vs Санду.

02.00 Президентські вибори в Молдові. У другий тур вийшли Додон і Санду

Як передає власний кореспондент Укрінформу з Центрвиборчкому Молдови, за результатами обробки 98,41% бюлетенів за Ігоря Додона проголосували 48,65% виборців, за Майю Санду - 37,98%.

Згідно із законодавством Молдови, другий тур виборів відбудеться за два тижні, у неділю, 13 листопада.

Укрінформ: Додон нещодавно заявив, що «Крим – це Росія» і цікаво як він виправдовуватиметься у якості президента. Те що Додон переможе у другому турі майже гарантовано. Його електорат (переважно пенсіонери) дисциплінований і активний. Натомість, прозахідну Санду підтримує молодь, але вона мляво ходить на вибори і більшість перебуває на заробітках закордоном (Румунія, Росія, Італія). 

10.05 Перший етап е-декларування. Усього подано 103 тисячі декларацій

До Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на першому етапі електронного декларування подано 103046 щорічних декларацій. Про це у Фейсбуці повідомив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький.

"Підсумуємо результати першого електронного декларування. Він станом на 00.00 є таким: у Реєстрі 118135 е-документів, з них щорічних декларацій - 103046", - написав Радецький.

Як повідомлялося, система електронного декларування почала працювати з 1 вересня 2016 року. Для суб'єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, останнім днем подання декларації за 2015 рік особи було 30 жовтня 2016 року.

Укрінформ: Українське суспільство зробило кілька висновків, ознайомившись з деклараціями наших можновладців та нардепів. По-перше, є безліч питань до походження їх статків. Причому обсяги відверто шокували людей. По-друге, мільйони задекларованої готівки. Наша влада не довіряє нашим банкам? Втім, є і позитив. Тепер волонтери знають до кого звертатися по допомогу для нашої армії.

10.45 Підвищення мінімальної зарплати. Гройсман каже, це дасть поштовх нашій економіці

Підвищення мінімальної зарплати для українців не спричинить загострення таких негативних явищ, як збільшення дефіциту бюджету. Про це Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив у своєму LIVE-зверненні до співвітчизників, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У бюджеті є ці кошти. Шляхом детінізації, за рахунок того, що люди будуть чесно сплачувати податки у пенсійний фонд, шляхом того, що ми оптимізуємо всі видаткові частини, збалансуємо бюджет, жодних перевищень дефіциту бюджету, друкарських верстатів, не буде. Я хочу це підкреслили. Я хочу усім повідомити, що це прораховане рішення, яке призведе до реального підвищення заробітної плати для українських громадян», - сказав Гройсман.

Крім того, переконаний глава уряду, це дасть поштовх пожвавленню розвитку національної економіки. Прем’єр пояснив, що у першу чергу варто вивести її з тіні, адже зараз 50% економіки перебуває саме там.

Укрінформ: Прем’єр обіцяє, що в державному секторі ніхто не отримуватиме менше 3200 гривень і підвищення змусить роботодавців виводити кошти з тіні і платити з цих коштів податки. Схема зрозуміла і тепер її оцінить лише практика. Наскільки план уряду життєздатний, і які шанси у нечесних бізнесменів і цього разу обійти податки. 

12.25 Підвищення зарплат депутатам. Парубій обіцяє, що ці пункти вилучать з проекту бюджету

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що більшість голів фракцій підтримують проект постанови про вилучення пунктів, які передбачають підвищення зарплати народним депутатам, в ухваленому у першому читанні проекті держбюджету на 2017 рік. Про це він заявив під час засідання Погоджувальної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Минулого тижня ми підтримали проект держбюджету в першому читанні, за наслідками розгляду цього питання була ухвалена також постанова, яка серед іншого враховує і питання оплати праці народних депутатів. Ситуація, яка склалася в парламенті під час ухвалення цього рішення, свідчить про те, що ми припустилися (і я беру цю відповідальність на себе) помилки, бо багато хто з нардепів і не знав про зміст і суть цієї постанови...  За наслідками сьогоднішньої наради з головами фракцій і груп є домовленість, що готується постанова, принаймні більшість голів фракцій зголосились, що будуть цю постанову підтримувати... В цьому проекті постанови буде пропозиція вилучити пункт третій і четвертий, який стосується заробітної плати, з цієї постанови як поправки до постанови», - сказав Парубій.

Укрінформ: Склалось враження, що коли підвищення зарплат (до 43-36 тисяч гривень) не вдалось протиснути нишком, уся ВР раптом почала відхрещуватись від цих планів. Як пояснили юристи, вилучити ці пункти буде не просто суто технічно. Потрібна низка нових документів та переголосувань. Крім того, Раді може не вистачити голосів. Скажімо, «Самопоміч» переконана, що зарплату депутатам необхідно підвищувати, аби «до ВР не йшли одні корупціонери».

13.00 В Україні дефіцит робочих рук. Не вистачає трактористів, сантехників, швачок

В Україні наявний дефіцит професіоналів технічного спрямування. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сказав на  відкритті Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності WORLDSКILLS UKRAINE, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми спілкуємося з роботодавцями, то вони вам скажуть, що у нас сьогодні дефіцит трактористів, зварювальників, сантехніків, швачок і інших професій, які мають слугувати, щоб створювати конкурентний національний продукт і забезпечити пришвидшення економічного зростання", - сказав Гройсман.

Укрінформ: Така ситуація склалась через жебрацьку зарплату у цих «працівників технічного спрямування» та брак гідних пропозицій від українських роботодавців. От і виходить, що трактористи їдуть в Португалію, сантехніки – в Польщу, а зварювальники – в Росію. Створення робочих місць з пристойную оплатою праці – один з пріоритетів Кабміну.

14.45 Спроба держперевороту в Чорногорії. Експерт застерігає Європу від нових спроб Кремля дестабілізувати політичне життя

Спроба спецслужбами Росії дестабілізувати ситуацію в Чорногорії і здійснити переворот у країні у день парламентських виборів, 16 жовтня, для зміни її проєвропейського курсу не є чимось ексклюзивним, вона це намагатиметься робити й надалі. Про це в коментарі власному кореспондентові Укрінформу в РП заявив експерт з військових питань, член Євроатлантичного товариства Польщі Войцєх Гілевський.

“Дії Росії в Чорногорії не викликають здивування. Росія дестабілізуватиме будь-які країни, де це тільки вдаватиметься. У даний момент українці є в авангарді (дестабілізаційних дій РФ – ред.), але це не означає, що росіяни забули про інших. Вони це робили і продовжуватимуть робити на усіх можливих фронтах”,- заявив Гілевський.

Експерт додав, що візит Патрушева до Белграда 25 жовтня, відразу після оприлюднення прем’єром Сербії інформації про участь “третьої сторони” (Росії – ред.) у спробі держперевороту у Чорногорії, був спробою уникнути Росією “дипломатичної катастрофи”.

Експерт Євроатлантичного товариства Польщі зазначив, що справу вдалося залагодити мирно, оскільки Белград не хотів сваритися з Москвою. З іншого боку, Сербія не могла приховати цього скандалу як країна, яка намагається в майбутньому набути членства в ЄС та НАТО.

Укрінформ: Росія активізує зусилля з розвалу Євросоюзу (в їх сфері інтересів, насамперед, постсоціалістичні та православні країни) і не гребує при цьому нічим. Зокрема, в Чорногорії планували задіяти знайому нам схему – спочатку обстріл проросійських мітингів, а потім захоплення адміністративних будівель. План не вдався, але Кремль не полишає спроб пропихати усюди, куди лише здатний, власних агентів впливу.

15.10 Прорив у робототехніці. Британці створили машину, яка харчується живими організмами

Британські вчені створили робота, який поїдає живі організми і отримує з них необхідну для роботи енергію. Про це повідомляє "Технот".

"Робот був створений у Брістольському університеті і Роботехнічній лабораторії Брістоля. Він використовує м'яку полімерну мембрану, через яку відбувається всмоктування води з живими організмами. "Шлунком" виступає мікробний паливний елемент, де отримана органіка розкладається на бактерії, а для викиду відходів використовується отвір позаду робота", - вказується в повідомленні.

Таких роботів планується використовувати в місцях з сильним біологічним забрудненням.

Укрінформ: Початок кінця цивілізації? Залишимо апокаліптичні картини війни роботів та людей для сценаристів. Маємо надію, що найближчі пару тисяч років машини працюватимуть на нас. А що стосується британського диво-робота, то він стане прототипом для машин з утилізації відходів та ліквідації техногенних катастроф.

15.50 Битва за Мосул. Іракські війська увійшли в місто

За два тижні після початку наступальної операції та боїв на околицях іракським військам вдалось увійти до захопленого ІДІЛ Мосула. Про це Reuters повідомив генерал Віссам Араджі з натренованого США антитерористичного підрозділу.

"Вони увійшли в Мосул, зараз бої ідуть в районі Аль-Карама", - розповів офіцер. Антитерористичні підрозділи у понеділок продовжили наступ зі сходу. Минулого тижня активні дії призупинялись, оскільки до цього просування на інших фронтах було не таким ефективним і потрібен був час, аби інші підрозділи стиснули кільце навколо міста.

У наступі беруть участь урядові сили Іраку та "пешмерга" (курдські війська - ред.). Авіаційну та наземну підтримку надає міжнародна коаліція, яку очолюють США.

Укрінформ: Падіння «столиці» ІДІЛ в Іраці неминуче. І питання зараз лише в ціні. Не виключено, що з метою порятунку тисяч цивільних, коаліція може запропонувати залишкам ІДІЛ в місті коридор для відходу.

16.20 Удар по Алеппо. Путін хоче «прикритися» виборами у США

Президент Російської Федерації Володимир Путін готується завдати удару по сирійському Алеппо під час президентських виборів у США. Про це повідомляє The Times з посиланням на джерела в британській розвідці.

Як повідомляє видання, Путін намагається скористатися політичною невизначеністю в США, поки увага Заходу зосереджена на американських президентських виборах, які відбудуться 8 листопада, і нанести удар по Алеппо. Наголошується, що в ніч з 30 на 31 листопада пілоти російського авіаносця готувалися до своєї першої місії "живого бомбардування" по Сирії з боку Середземного моря. Передбачувані удари, які можуть початися вже на цьому тижні за наказом Путіна, будуть здійснюватися за участю бойових кораблів, підводних човнів і ударних ракетних комплексів.

Укрінформ: Путін та Асад матимуть у своєму розпорядженні листопад і грудень аби встановити контроль над Алеппо. В цей час у США відбуватиметься перехід влади від Обами до переможця в парі Трамп – Клінтон і Білий дім не зможе жорстко реагувати на можливі негативні наслідки ракетних ударів Росії. На думку гуманітарних організацій, російські удари по Алеппо призведуть до істотних втрат серед цивільного населення.

17.00 Напад на охоронця в київському метро. Керівництво просить більше поліцейських та засобів захисту

Керівництво метрополітену проситиме Нацполіцію збільшити кількість поліцейських на станціях, а також розгляне можливість придбання засобів захисту для працівників через випадок на станції "Либідська". Про це під час брифінгу у понеділок повідомив керівник Київського метрополітену Віктор Брагінський, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, на кожній станції має чергувати як мінімум двоє поліцейських. "На сьогоднішній день за штатом має бути 77 працівників, а працює 56 осіб. У нас дефіцит кадрів через важкі умови праці", - Брагінський.

Він додав, що останнім часом збільшилися випадки затримання пасажирів в метрополітені зі зброєю та випадки агресивно налаштованих пасажирів: "За цей рік у нас зафіксовано 6 випадків нанесення тілесних ушкоджень нашим контролерам".

Укрінформ: Охоронець, в якого стріляли на станції «Либідська» й досі в реанімації. Метро – найпопулярніший вид столичного транспорту. Найгірше, що навіть двоє поліцейських не завжди здатні захистити сотні пасажирів від якогось неадекватна. Можливо, слід подумати про рамки металодетекторів.

Сергій Тихий, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-