Московському патріархату ввижається церковне рейдерство - Єленський

Московському патріархату ввижається церковне рейдерство - Єленський

Укрінформ
Законопроект №4128 ("Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації") передбачає, в який спосіб має відбутися зміна підлеглості релігійної громади, що на сьогодні для України є надзвичайно актуальним.

На цьому наголосив професор, народний депутат України Віктор Єленський під час прес-конференції в Укрінформі.  

"В Україні є серйозна потреба в прийнятті доповнень до статті 8 Закону "Про свободу совісті та релігійні організації", який не визначає, в який спосіб має відбутися зміна підлеглості релігійної громади.  Законопроект №4128 це передбачає", - зазначив Єленський.

Він уточнив, що з цього приводу Європейський суд з прав людини зробив Україні зауваження, коли 2007 року розглядав справу "Святомихайлівська парафія проти України". В цій справі суд захистив право релігійної громади на зміни своєї підлеглості - з Московського патріархату до Київського. Ще раніше, 2002 року, той же суд захистив право Бессарабської митрополії на зміну своєї підлеглості з Московського патріархату до Румунського.

"Законопроектом передбачається, що зміна підлеглості релігійної громади здійснюється шляхом внесення змін до статуту цієї організації, якщо за це проголосувала більшість членів цієї релігійної громади, присутніх на її загальних зборах. Йдеться саме про загальні збори релігійної громади, а не про місцеві референдуми, як про це пишуть в деяких виданнях і як це постійно тиражують опоненти цього законопроекту", - зауважив Єленський. 

Він додав, що держава не має права втручатися у внутрішні справи релігійної громади і порядок здійснення прийому або виключення з її членів. Вона лише визначає, що людина має себе ідентифікувати з цією громадою (бо інакше це буде недобровільна участь у релігійному житті) і бере активну постійну участь у житті цієї громади - як це зафіксовано у 178 статутах різних релігійних організацій, які опрацьовано при підготовці законопроекту. В них також чітко сказано, яким чином ухвалюються рішення на загальних зборах: в деяких випадках для цього треба 2/3 присутніх, в інших половина. І саме керівний орган цієї громади визначає правомочність цих зборів і затверджує рішення. 

"Таким чином, розмови про те, що хтось збере двох людей і перебере собі храм не мають під собою жодних підстав. Для того, щоб уже зовсім унеможливити те, що називається "рейдерством", Верховна Рада на минулому сесійному тижні ухвалила законопроект №5067, який очікує підпису президента", - зазначив Єленський. 

Він підкреслив, що навколо законопроекту №4128 нагромаджено багато несправедливостей і неправди. Тим часом опоненти цього законопроекту жодного разу не запропонували його авторам провести фахову дискусію на цю тему. 

"Всі, кого цікавить цей законопроект, все про нього знають і розуміють. Я пояснюю колотнечу навколо цього законопроекту виключно проблемами, які лежать поза його межами і поза межами українського контексту взагалі. Йдеться про необхідність ще раз заявити про "наступ", "гоніння" і тому подібне", - підкреслив народний депутат. 

При цьому він уточнив: "За опонентами стоять Московська патріархія і Опозиційний блок, а також їхні куратори, які намагаються розхитати ситуацію в Україні". 

А також заявив, що готовий до фахової дискусії з усіма, хто критикує цей законопроект.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-