Революція Гідності та війна на сході: презентували посібник Полянського

Революція Гідності та війна на сході: презентували посібник Полянського

Укрінформ
В Україні вийшов шкільний посібник з історії для старших класів, в якому описуються події Революції Гідності та російська агресія проти України.

Про це на брифінгу розповів автор посібника, український історик, колишній заступник міністра освіти та науки Павло Полянський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Намагався  дуже тезово, коротко показати три ключові фази Майдану: як студентський виступ, як табір і як майдан-фортеця. Приділено окрему увагу тій дивовижній самоорганізації й атмосфері, які панували на Майдані", - сказав на презентації Полянський.

Автор зазначив, що в посібнику не згадуються політики, політичні партії та об'єднання, втім увага зосереджена, зокрема, на волонтерському русі, організації сил самооборони Майдану, медичної служби, Небесній сотні, появі таких фундацій, як  Євромайдан SOS, а також на ролі церкви як суспільного інституту. Головний герой Майдану, за словами автора, - це громадянське суспільство. 

Російська агресія, стверджує автор, не подається як громадянська війна, як це роблять російські ЗМІ. За словами Полянського, "війна не є спонтанною реакцією Путіна на події на Майдані, війна постає як раніше спланована, з невизначеним часом початку, каральна акція проти України". Також у посібнику викладені, за словами автора, "фрагментарно", такі події в історії України, як Іловайський котел, Дебальцеве та інші.

Крім того, у посібнику висвітлені події 1930-х років, часи економічної депресії, та період Другої світової війни, що не було охоплено в підручниках з історії для старших класів видавництва 2010 та 2012 років. Охоплюються історичні події з 2010 по 2016 рік, які включають в себе світову кризу, пов'язану з глобальним тероризмом, вихід Британії з Євросоюзу.

Як стверджує автор, посібник є науково-методичним виданням для школярів та вчителів, а також додатковим навчальним ресурсом, втім не обов'язковим. Посібник має гриф Міністерства освіти та науки про схвалення для використання в загальноосвітніх навчальних закладах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-