Екс-беркутівець: Патрони з картеччю для розстрілів на Майдані привозили спецмашини

Екс-беркутівець: Патрони з картеччю для розстрілів на Майдані привозили спецмашини

Відео
Укрінформ
Колишній боєць "Беркуту" Віктор Шаповалов розповів, що патрони зі свинцевою картеччю, якими спецпризначенці стріляли по учасниках протестів на Майдані у лютому 2014 року, привозили спеціальні машини.

Розшифровані свідчення обвинуваченого в злочинах проти Євромайдану оприлюднив у п'ятницю "5 канал".

"Біля Жовтневого палацу ввечері привозили патрони. А за добу до цих подій, коли ми стояли біля Кабінету міністрів, приїжджала машина та ж. Це було 17 лютого. Лукаш зібрав особовий склад з форту і туди до цієї машини повів. Прізвища, у кого були Форти, я повторю. Помпові рушниці видавалися особовому складу: Бондаренко Сергій, Рак, Міщенко, Войтенко, Бєлов, Бацких, Білецький Андрій, Кобець, Мацюра, Павленко, Робко, Шевченко. Особовим складом з Фортами командував Лукаш і команди "Форти вперед!", – це все він.

На запитання прокурора, які саме патрони видавалися 17 лютого, Шаповалов відповів: "Я сам патрони не бачив, але особовий склад, який отримував, вони між собою розмовляли і говорили, що патрони були різні".

Відповідаючи на запитання прокурора, чи зрозумів він, що видавалися набої зі свинцевою картеччю, Шаповалов сказав: "Ну, так я зрозумів! Так!".

Водночас він заперечив, що давав своїм підлеглим вказівки щодо використання набоїв: "Ніяких вказівок не надавав. Тому, що командував ними Лукаш. Взагалі всім особовим складом. Всім батальйоном". При цьому Шаповалов підтвердив, що командиру Лукашу було відомо те, що видавалися набої зі свинцевою картеччю.

Він також зазначив, що не бачив якихось документів щодо видачі набоїв зі свинцевою картеччю: "Я принаймні не бачив. Насипали і все. Я такого факту не знаю. Станом на 18-те число помпові рушниці мали приблизно 12-15 осіб".

Екс-беркутівець, відповідаючи на запитання прокурора, додав, що бачив особисто, як працівники його підрозділу стріляли в бік мітингувальників із вказаних помпових рушниць.

Шаповалов також повідомив, що під час подій у Кріпосному провулку "була група там людей - мітингувальників - щодо яких співробітниками правоохоронних органів застосовувалася фізична сила. Хто стояв, хто на землі сидів, і співробітники застосовували до них спецзасоби-палки".

Відповідаючи на запитання прокурора, чи видавалися грошові кошти працівникам "Беркуту" Харківської області, крім випадків нарахування заробітної плати, Шаповалов відповів: "Було приурочено до Дня міліції, Дня "Беркута", ніби на Новий рік. Лукаш видавав по півтори тисячі гривень". Він уточнив, що командир Лукаш особисто роздавав гроші всім працівникам Харківського "Беркуту", не пояснивши, за що.

Як повідомляв Укрінформ, 3 жовтня колишній боєць "Беркуту" з Харкова Віктор Шаповалов у суді визнав свою провину, попросив вибачення та назвав прізвища колишніх колег, які отримували набої зі свинцевою картеччю замість гумових куль.

Згодом прокурор ГПУ Олександр Ковальчук повідомив, що частину колишніх бійців "Беркуту", яких назвав підозрюваний спецпризначинець на суді у Харкові, затримано. Щодо інших перевіряють інформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-