Рада прийняла за основу законопроект

Рада прийняла за основу законопроект "Про освіту"

Укрінформ
Народні депутати підтримали в першому читанні нову редакцію проекту закону № 3491-д "Про освіту".

За відповідне рішення проголосували 277 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначив, виступаючи з трибуни ВР, перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, даний законопроект у разі його прийняття дасть змогу запустити системну реформу освіти, зберігши при цьому базові цінності чинного законодавства. Так, за його словами, проект закону передбачає збереження таких норм, як забезпечення права людини на освіту, безкоштовна повна середня освіта, збереження державних соціальних гарантій для вчителів, право на безкоштовні підручники.

Водночас він підкреслив, що законопроект містить також низку новацій. Народний депутат зауважив, що вперше планується запровадити систему інклюзивної освіти; визначення формальної, інформальної (самоосвіти) та неформальної освіти з можливістю їх конвертації; запровадження громадського контролю і нагляду в закладах освіти всіх рівнів.

Співаковський також розповів, що законопроектом пропонується передбачити територіальну доступність повної загальної середньої освіти, у тому числі створення опорних шкіл, створення освітніх округів.

Серед нововведень парламентарій назвав і оновлення системи забезпечення якості освіти відповідно до європейських вимог та повне переформатування й оновлення змісту шкільної освіти.

За його даними, в разі ухвалення законопроекту в Україні буде створено окремий орган державної влади з контролю за якістю освіти, відкриватимуться незалежні установи з оцінювання освіти, а також буде запущено роботу Національного агентства кваліфікації. Співаковський додав, що останнє реалізовуватиме зв'язок освіти з професійним середовищем.

Відповідно до тексту законопроекту документ передбачає три рівні загальної середньої освіти: початкова освіта тривалістю чотири роки; базова середня освіта тривалістю п'ять років та профільна середня освіта тривалістю три роки. Таким чином, повна загальна середня освіта здобуватиметься протягом 12 років.

Проект закону передбачає виділення асигнувань з Державного бюджету на освіту в розмірі не менше 7 відсотків ВВП.

Також у законопроекті виписано норму, що мінімальний посадовий оклад педагогічного працівника має бути встановлений в розмірі трьох мінімальних заробітних плат з підвищенням на 10 відсотків для кожної наступної кваліфікації. Також за педагогами зберігається виплата надбавки за вислугу років і виплати на оздоровлення.

При цьому законопроект, крім нині чинної норми про атестацію кожні п'ять років педагогічних працівників, вводить поняття сертифікації щодо підвищення кваліфікації вчителів. Планується, що у випадку отримання сертифікату протягом терміну його дії педагог зможе отримувати ще 20 відсотків надбавки до свого посадового окладу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-