МОЗ: люди повинні самі обирати санаторій для лікування

МОЗ: люди повинні самі обирати санаторій для лікування

Укрінформ
МОЗ України відстоює поновлення фінансування з державного бюджету 27 закладів охорони здоров’я, що надають спеціалізовану допомогу, серед них такі, як обслуговування дітей з ДЦП, хворих на туберкульоз різної форми та ін.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"МОЗ України дотримується чіткої позиції: залишити санаторії у державній власності та під державним контролем, зберігаючи потужності по основному профілю, але перетворити їх на самоокупні підприємства, яким держава оплачує послуги для конкретних громадян", - йдеться у повідомленні.

Як повідомив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, реформування державних закладів санаторного профілю буде відбуватися поступово, протягом 1-2 років, з наданням цим закладам фінансової та управлінської автономії. За цей час має відбутись перехід від оплати «ліжок» до оплати послуг, а санаторії отримають можливість відкривати нові профілі.

«Ми виступаємо за те, щоб перейти на монетизацію послуг, перейти на модель «гроші йдуть за пацієнтом», оплачуючи конкретні послуги в санаторіях. Люди повинні самі обирати санаторій для лікування або реабілітації, а ми, як держава, - сплачувати це. Такий підхід покращить конкуренцію, дасть можливість санаторіям заробляти гроші на свій розвиток та надавати путівки більшій кількості людей», - заявив Ковтонюк.

Як відомо, влітку 2016 р. колишнє керівництво Міністерства охорони здоров’я вирішило передати медзаклади, підпорядковані МОЗ, на баланс місцевої влади. Це призвело до того, що в державному бюджеті на 2017 рік їх фінансування не було передбачене. Після скарг про підготовку деяких з цих закладів до продажу, нове керівництво МОЗ відкликало лист та звернулось до уряду з проханням повернути їх у підпорядкування держави, щоб уникнути неконтрольованої приватизації або закриття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-