Громадяни хочуть мати доступ до якісних ліків – Урядовий контактний центр

Громадяни хочуть мати доступ до якісних ліків – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Україна нині залишається чи не єдиною країною Європи, де громадяни у випадку захворювання змушені нести на собі весь тягар сплати вартості необхідних лікарських засобів. До того ж практично 100% цих витрат вони сплачують безпосередньо з власної кишені.

А відтак, українці споживають менше лікарських засобів, аніж потребують, вживають здебільшого дешевші препарати, купують велику кількість лікарських засобів, які не є життєво необхідними тощо. Так, обмежений доступ до ліків, які забезпечують адекватне лікування громадян, зумовив масштабне самолікування населення, що часто призводить до ускладнень наявних хвороб та перехід деяких їх форм у хронічні, загалом же все це відбивається на погіршенні здоров’я населення країни в цілому.

Доступність ліків та їх вартість певною мірою визначають стабільність, спокій та безпеку життя громадян. Але, у зв’язку з девальвацією національної валюти, саме лікарські засоби досить разюче відреагували на зростання цін, проте не можна списувати все лише на економічну ситуацію в країні – оригінальні ліки ніколи не коштували дешево.

У плані пріоритетних дій уряду на 2016 рік окремий розділ присвячено збільшенню доступності лікарських засобів для населення. Згідно з планом цього можна досягти шляхом реалізації трьох складових: 1) впровадження системи реімбурсації (часткове або повне відшкодування вартості лікарського засобу через систему національного медичного страхування); 2) дерегуляція ринку лікарських засобів; 3) реформування принципу регулювання цін на ліки.

При цьому забезпечення населення лікарськими засобами втрачає сенс, якщо пацієнт отримує доступ до неякісних або навіть фальсифікованих ліків. Тому, коли мова йде про забезпечення населення лікарськими засобами, то фахівці мають на увазі саме якісні ліки.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) розробила чіткі критерії якості лікарських засобів. Вони включають такі обов’язкові елементи: ефективність та безпеку застосування препаратів, відповідність вимогам специфікацій якості, що встановлюють норми і методи випробувань, створення національних стандартів якості, гармонізованих з міжнародними, впровадження належної виробничої практики (GMP) лікарських засобів, розроблення і дотримання рекомендацій щодо стабільності лікарських засобів, їх реєстрації, правил міжнародної торгівлі, боротьби з фальсифікованими лікарськими засобами тощо.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло понад 4 500 звернень з питань доступності лікарських засобів для населення.

Більшість звернень була від громадян пільгових категорій (переважно пенсіонерів), а також від батьків, які нарікали на неможливість здійснити своїм дітям обов’язкові щеплення для профілактики небезпечних інфекційних захворювань (дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу) через відсутність вакцин у державних та комунальних медичних закладах. Громадяни скаржилися на відсутність потрібних препаратів у аптеках, а також нарікали на подорожчання ліків, що зменшує їх доступність для громадян.

Так, заявник із Полтавської області звернувся на урядову «гарячу лінію» щодо забезпечення знеболювальними препаратами. Громадянин просив зробити це на пільгових умовах. В Управлінні охорони здоров’я виконавчого комітету Полтавської міської ради чоловіка повідомили про забезпечення рецептами на препарат Трамадол у необхідній кількості безоплатно.

Жителька Сумської області, хвора на цукровий діабет, зателефонувала на урядову «гарячу лінію», щоб їй допомогли отримати потрібний інсулін Novorapid  FlexPen (Данія). Жінка зверталася до аптеки за місцем проживання з рецептом від ендокринолога, де їй повідомили, що даний препарат там відсутній. Середино-Будською райдержадміністрацією Сумської області громадянку невдовзі було поінформовано про направлення її на стаціонарне лікування в ендокринологічне відділення Сумської обласної клінічної лікарні, де лікар-ендокринолог підбере заміну інсуліну на інший препарат.

Громадянин з Рівненщини поскаржився з приводу поганого забезпечення, а точніше незабезпечення лікувально-профілактичних закладів Рівненської області вакциною для профілактики сказу. Міністерством охорони здоров’я України чоловіку надані докладні роз’яснення з цього приводу. Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» вакцини, що закуповуються централізовано за кошти Державного бюджету та використовуються безкоштовно для проведення щеплень дітям та дорослим відповідно до Календаря профілактичних щеплень, вже надійшли на територію України і найближчим часом будуть направлені в регіони, у тому числі до Рівненської області.

За період з 23 по 29 вересня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 105 тисяч 145 дзвінків, а також 722 звернення зареєстровано через Інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію громадяни можуть, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за скороченим номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-