Коли краще вмерти, ніж «казьонку» пити

Коли краще вмерти, ніж «казьонку» пити

Аналітика
Укрінформ
Останніми днями в Україні від дешевого контрафакту загинуло 38 людей. Між тим, у 2017 році акциз на алкоголь планують збільшити ще на 20 %

Символічно в ці дні співпали два інформаційні приводи: «масові смертельні отруєння сурогатом в Україні» і чергове «збільшення на 20% акцизу на алкоголь». Вони пов’язані між собою тим, що алкоголізм підвищенням ціни на спиртне не переможеш, а от кількість тих, хто питиме гальмівну рідину і іншу, незрідка смертоносну, гидоту – зростатиме. І навіть цинічно-прагматичний розрахунок на додаткові надходження до держбюджету – чергова ілюзія, або байдужість тих, хто живе поточним моментом. Бо надходження зростають лише до певної межі, за якою, навпаки, починають стрімко падати. Ми вже проходили це неодноразово: коли вартість пляшки горілки вчетверо-вп’ятеро перевищувала собівартість півлітра самогону з цукру - прощавайте продажі…

Втім поки що в міністерстві переконані, що за рахунок чергового росту акцизів на міцні напої в бюджет додатково надійде 14 млрд гривень. Ну-ну… Скільки ще разів треба буде набити собі на лобі шишку, щоб усвідомити: не можна безкінечно підвищувати вартість товару, який люд не може перестати вживати, але цілком здатний забезпечити собі дешеві «замінники».

Вбивча «пальонка»: злочинці не збирались згортати «бізнес»

Виробництво смертельної отрути, яка уже вбила 38 чоловік і майже 80 «вклала» на ліжко в реанімації,  організував 27-літній харків’янин. Він разом з трьома подільниками - братами у віці 30 і 31 років і 44-річним чоловіком - обладнали два підпільні цехи, один із яких знаходився в гаражі, а другий – у квартирі багатоповерхівки. Усі вони знали про те, що їхній  спирт отруйний, що від нього уже померли десятки людей, але «лінію» свою закривати не збирались.  Чим не сплановане масове вбивство?

В цих, так званих, цехах технічний спирт розводили протічною водою, а потім – або розливали в пляшки, які знаходили на смітниках, або розливали по більших ємностях. Відомо, що до магазинів горілку привозили у 5-літрових бутлях, де вже потім її розливали в півлітрові пляшки і видавали за відомі марки легальних брендів. Злочинці продавав отруту за ціною 250 грн за 10 літрів.

У магазинах не могли не знати про походження цього товару і смертельну небезпеку, яку він несе, але виставляли його за «привабливою» ціною у 25 гривень за півлітрову пляшку – вдвічі-втричі дешевше, ніж у супермаркеті. А собі, виходить, мали 100%(!) «накрутки» на смертях співгромадян.

За повідомленнями першого заступника начальника ГУ ДФС у Харківській області Андрія Бежанова, свою смертоносну «палену» продукцію «бутлегери ХХІ століття» поширювали на території Харківської області і ще п'ятьох областей «через соціальні мережі і по особистих зв'язках».

Результат: за даними Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, у період з 21 по 29 вересня у Харківській області зареєстровано 58 випадків отруєнь сурогатами алкоголю. Із загальної кількості потерпілих 25 людей померли. У Донецькій області зареєстровано 9 випадків отруєння, з них 5 померли. Також 5 осіб померли у Миколаєві, 2 – на Луганщині, і 1 – на Житомирщині. Всього зареєстровано 73 випадки отруєнь, з яких 38 призвели до смерті.

«Акциз-2016»: ми їх перевіряємо-перевіряємо, а вони – мруть і мруть

А тим часом компетентні органи самовіддано проводили операцію «Акциз-2016». Це у них традиція така: щороку борці з тіньовим бізнесом усіма силами намагаються протидіяти незаконному виробництву та обігу підакцизних товарів. І рапортують: лише за минулий, 2015 рік було здійснено 194 перевірочні заходи, під час яких з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму близько 25 мільйонів гривень. Зокрема - понад 22 тисячі літрів спирту, 30 тисяч літрів фальсифікованих алкогольних напоїв. Цього року, в рамках проведення операції «Акциз 2016», в Україні була припинена діяльність 110 підпільних цехів з виробництва алкоголю. Розпочато 323 кримінальних провадження у ст. 204 ККУ.

Тепер ці напрочуд «яскраві» цифри співпали в часі з іншими… І не лише в часі, але й у просторі! «Смертельну» горілки, від якої, нагадаємо ще раз, вже померло майже чотири десятки людей, виробляли у Харкові? Зате у фіскальному відомстві звітують про вилучення саме на Харківщині понад чотирьох тон технічного спирту та обладнання для виготовлення сурогату. Виходить, одне діло звітувати перед телекамерами про результати, а інше – реально запобігати розповсюдженню «паленої» оковитої.

Відчуття міри і самогон…

Надіятися, що від подорожчання алкогольних виробів люди перестануть «вживати» – це смішно. Насправді ж, здоров’я людей нікого не цікавить, просто дуже потрібні гроші. Сума акцизів, а також кількість рейдів на незаконні підприємства з виготовлення алкоголю може збільшуватися й надалі. А от щодо людей, то вони як пили, так і будуть пити. Тобто, в кращому випадку гнатимуть самогон, а в гіршому - купуватимуть більш доступну оковиту, заспокоюючи себе тим, що це, мовляв, «казьонка з магазину», і закриваючи очі на очевидне: не може «офіційне» і з гарантіями токсикологічної безпеки спиртне коштувати втричі дешевше ціни, сформованої під впливом держави.

І на закінчення. Цей «харківський» випадок попав у центр суспільної уваги лише за рахунок його «кучності» та масовості. А скільки їх минає без жодної суспільної уваги? Адже за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я щороку сурогатний алкоголь стає фатальним для 10 тисяч громадян України.

Мирослав Ліскович, Київ

Між тим

«Чесна» горілка з етанолу горить синім полум’ям, а отруйна з метанолу - зеленим

Укрінформ поцікавився як відрізнити сурогатний алкоголь від законного:

  1. Згідно із чинним законодавством, не може нині пляшка горілки ємністю 0,5 л коштувати дешевше 54,99 грн, ємністю 0,7 л менше, ніж 76,86 грн і ємністю 1 л менше, ніж 109,80 грн.
  2. Найчастіше підробляють недорогі алкогольні напої, в традиційних круглих пляшках. Потрібно звертати увагу, як наклеєна етикетка, щоб не було надрізів, подряпин. Слід також відзначити, що заводська пляшка має акуратний ковпачок, який не прокручується і не тече.
  3. Безпечніше купувати горілку з кульковим дозатором, так як в умовах підпільного цеху підробити таку пляшку складніше.
  4. Людина, яка не вважає себе фаталістом-самогубцею, ніколи не купить горілку на розлив з каністр або з б/у пластикових пляшок, так само, як і не марковану продукцію.
  5. Перед вживанням рекомендуємо перевіряти якість горілки народними методами. Найлегший спосіб — підпалити. Справжня горілка горітиме синім полум'ям.
  6. Горілка з метанолу горить не синім, а зеленим кольором. За запахом і кольором відрізнити її від зробленої з харчового метанолу – неможливо.
  7. Метанол - дешевий технічний спирт, який використовують у будівництві, промисловості. Це - отрута. Достатньо 10 г, щоб померти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-